Ambasador Erginay najavio otvaranje počasnog konzulata u Bihaću

20.03.2015. 08:48 / Izvor: eKapija.ba
Ambasador Erginay najavio otvaranje počasnog konzulata u Bihaću

Ambasador Erginay ukazao je na spremnost svoje zemlje da podrži projekte zapošljavanja te naglasio da Republika Turska želi otvoriti počasni konzulat u Bihaću.

Ambasador Republike Turske u BiH Cihad Erginay jučer je, u okviru dvodnevne posjete Unsko-sanskom kantonu (USK), boravio u Bihaću, gdje se sastao sa čelnim ljudima izvršne i zakonodavne vlasti Kantona i Grada Bihaća, a razgovaralo se o aktuelnoj situaciji, s akcentom na poboljšanje međusobne saradnje.

Ambasador Erginay ukazao je na spremnost svoje zemlje da podrži projekte zapošljavanja te naglasio da Republika Turska želi otvoriti počasni konzulat u Bihaću, što je poruka koja najbolje govori o ozbiljnosti namjera da se aktivno pomogne razvoj ovog kantona.

"Što se Republike Turske tiče, USK je mjesto koje je uvijek privlačilo i koje nas je  zanimalo, o čemu svjedoči jedan veoma značajan broj projekata, koji je do sada uspješno završen. Danas smo razgovarali šta bismo mogli dalje uraditi na ovoj našoj saradnji", istakao je ambasador Erginay.

Premijer USK-a Izudin Saračević kazao je da je danas za sve do sada urađeno data jedna vrlo visoka i vrlo afirmativna ocjena.

"Dobili smo uvjeravanja da ćemo u jednom ekonomskom i finansijskom smislu dobiti odgovarajuću pomoć, ovisno o tome koliko i kavih bude projekata s naše strane. Naravno, tu će čitav stub priče biti vezan za finansijski momenat putem Turkish Zirat Banke", istakao je premijer.

 Predsjedavajući Skupštine USK-a Nijaz Hušić kazao je da je ohrabren ovom posjetom, jer je bilo vrlo konkretne priče o određenim projektima, koji bi se realizirali putem vrlo povoljnih kreditnih sredstava. Pozdravio je i namjeru otvaranja počasnog konzulata Republike Turske u Bihaću, koja je po njemu jasna poruka građanima, da turska vlada vrlo ozbiljno računa na ovaj kanton i na konkretnu pomoć njemu. S njim se složio i gradonačelnik Bihaća Emdžad Galijašević.

"Razgovarali smo o privrednim temama koja su za nas u gradskoj upravi strateško pitanje i raduje me spremnost Turske da podrži naše reforme i naše projekte koji vode ka smanjenju broja nezaposlenih. Najava ambasadora Erginaya da Republika Turska želi otvoriti počasni konzulat u naše gradu govori da je Vladi Turske stalo do Bihaća i USK-a , a pogotovo kada je u pitanju jačanje privrednih i turističkih potencijala ovog dijela BiH", kazao je gradonačelnik Galijašević.

eKapija.ba/FENA

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti