Aerodrom Sarajevo: Ekopak omogućio selektivno odlaganje ambalažnog otpada

05.09.2014. 08:19 / Izvor: eKapija.ba

Predstavnici Ekopaka, prvog ovlaštenog operatera sistema upravljanja ambalažnim otpadom jučer su uručili 10 setova od po četiri kante za odvojeno odlaganje papira, plastike, stakla i opšteg otpada Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

Predstavnici Ekopaka, prvog ovlaštenog operatera sistema upravljanja ambalažnim otpadom jučer su uručili 10 setova od po četiri kante za odvojeno odlaganje papira, plastike, stakla i opšteg otpada Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

Postavljena infrastruktura omogućit će putnicima i korisnicima usluga Međunarodnog aerodroma Sarajevo da selektivno odlažu ambalažni otpad u predviđene kante, kao što je to praksa na svim aerodromima koji posluju po svjetskim standardima.

"Raduje nas da smo sa sarajevskim aerodromom uspostavili i ovakav vid saradnje, te da će kante koje smo danas uručili doprinijeti jačanju njegovog imidža, a sa druge strane, Ekopaku omugućiti da i na ovaj način širi svijest o potrebi odvojenog odlaganja i reciklaže ambalažnog otpada", riječi su Amele Hrbat, direktorice Ekopaka.

Na ovaj način Međunarodni aerodrom Sarajevo pokazao je svoju opredjeljenost ka sistemskom i adekvatnom zbrinjavanju otpada.

"J.P.Međunarodni aerodrom Sarajevo d.o.o. prati evropske standarde i unaprjeđenja u svim segmentima svog poslovanja, pa tako i u okolinskom upravljanju. U skladu s tim  planirana je nabavka kanti za selekciju otpada. Ovu aktivnost smo realizovali u saradnji sa firmom EKOPAK. Ovim započinje naša saradnja na sistemaskom i adekvatnom zbrinjavanju otpada. Moram napomenuti da je Aerodrom dobivanjem Okolinske dozvole 2010. već propisao načine uparavljanja svim vrstama otpada na Aerodromu, ali ovo svakako znači korak dalje u unaprjeđenju ovih aktivnosti. Ovim smo još jednom pokazali da smo društevno odgovorna kompanija", kazala je Samra Pehilj, tehnolog za okoliš Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

Uručenjem kanti za selektivno odlaganje ambalažnog otpada ostvarena  je saradnja između Ekopaka i sarajevskog aerodroma koja će omogućiti uspostavljanje efikasnog sistema prikupljanja i reciklaže ambalažnog otpada koji se generiše na aerodrom.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti