Standardi za upravljanje rizicima u poslovanju

18.04.2014. 11:05 / Izvor: eKapija.ba
Standardi za upravljanje rizicima u poslovanju

Semiran je namijenjen svim uposlenicima banaka, a posebno onima koji su direktno povezani sa aktivnostima vezanim za rizike bankarskog sektora.

KURGAN d.o.o. Sarajevo 25. 04.2014. godine u Sarajevu (Hotel Europe) organizuje seminar pod nazivom: "Standardi za upravljanje rizicima u poslovanju".

Zašto prisustvovati semniraru?

Bazel II rezultat je višegodišnje  intenzivne saradnje  BCBS s bankama i institucijama iz finansijskog sektora i otklanja niz nedostataka Bazela I. Radi daljeg unapređenja snage i stabilnosti međunarodnog bankarskog sistema, uz ujednačavanje kapitalnih zahtjeva po zemljama, u junu 2004. godine Komitet je izdao revidiran Okvir, a nakon dvije godine i njegovu sveobuhvatnu verziju. Verzija iz juna 2006. uključuje dodatne smjernice koje se odnose prije svega na tretman aktivnosti trgovanja i double default efekata, kao i na izmjene u vezi s tržišnim rizicima. Također, obuhvata sve  odredbe iz Bazela I koje su ostale na snazi. Osnovni cilj ovog seminara jeste pružiti  smjernice  vezane  za  Basel  II  koje  će  podići  razinu  svijesti  (osobito  kod  izvršnih  menadžera)  o  potrebi jačanja mehanizama upravljanja svim vrstama korporativnih rizika, a posebno operativnim i kreditnim rizicima.

Šta obuhvata sadržaj seminara?

Šta definiše Bazel

  • Osnovni ciljevi Bazela II
  • Koja su III stupa Bazela
  • Usklađivanje s relevantnim propisima Evropske unije (Capital Requirements Directive – CRD)
  • Tehnika Monte – Carlo simulacija rizika
  • IRB (internal ratings -based approach) Bazel II  – Pristup kredinom riziku

Kome je seminar namijenjen?

Semiran je namijenjen svim uposlenicima banaka, a posebno onima koji su direktno povezani sa aktivnostima vezanim  za  rizike  bankarskog  sektora,  te  rukovodiocima  u  kompanijama  koji  su  odgovorni  za  poslovanje  i realizaciju  postavljenih  ciljeva,  čime  su  ujedno  i  ključne  osobe  odgovorne  za  upravljanje  rizicima  prilikom donošenja odluka.

Koji su očekivani efekti seminara?

Upute i preporuke, koje će biti predočene na seminaru, omogućit će uvid u razvoj učinkovitog i kvalitetnog sistema upravljanja  i  kontrole  rizicima,  koji  bi  trebao  postati  jedan  od  kritičnih  mehanizama  u  upravljanju  bankama  i bankarskim institucijama, kao i nošenje sa zahtjevima prema izloženosti rizicima, koje Basel II preporuke postavljaju.

Poseban doprinos seminara ogleda se u fokusiranju na promjene koje su potrebne kako bi se ostvario optimalan uticaj Bazela II na poslovanje, čime bi se taj skup regulativa u konačnici mogao pretvoriti u konkurentsku prednost, a ne regulativno opterećenje.

Rok za prijave je najmanje 24h prije početka seminara.

Ko je organizator?

KURGAN d.o.o. ID: 4201911470004 - Azize Šaćirbegović bb/27, 71000 Sarajevo 

Tel:+387 33 911 882 Fax:+387 33 922 345  Email: training@kurgan.ba

Ko je predavač?

Mr  Ljiljana  Vasić  je  trener  sa  višegodišnjim  iskustvom  u  oblasti  finansija  i bankarstva. Članica je akademske zajednice BiH, a trenutno je angažovana na poziciji višeg  asistenta  na  Pravnom  fakultetu  Univerziteta  u  Travniku,  smijer  Finansije  i bankarstvo. Do danas je objavila više naučnih radova i publikacija iz oblasti finansija i bankarstva, od kojih izdvajamo:

Supervizija banaka u uvjetima globalizacije

  • Međunarodno finansijsko pravo i finansijske institucije
  • Savremeni kolinijalizam sa aspektom na ekonomsku eksploataciju
  • Reforma javne uprave i stanje u javnim finansijama kao jednoj od šest reformskih
  • oblasti u reformi javne uprave.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave