Prva Balkan Alumni konferencija GCSP Sarajevo

24.10.2014. 09:01 / Izvor: eKapija.ba
Prva Balkan Alumni konferencija GCSP Sarajevo

Prva regionalna alumni konferencija će okupiti oko 80 alumnija, vladinih službenika, diplomata, vojnih časnika, međunarodnih državnih službenika, predstavnika nevladinih organizacija i privatnog sektora.

Ženevski centar za sigurnosnu politiku sa sjedištem u Kući mira (Maison de la paix) u Ženevi, koju je u petak, 3. oktobra 2014. godine otvorio predsjednik Švicarske Konfederacije, ambasador Didier Burkhalter, napravio je novi zaokret tokom proteklih mjeseci. Centar priprema sadašnje ali i buduće lidere da predviđaju sukobe i sigurnosne izazove i da njima upravljaju, s ciljem izgradnje održive mreže u oblasti međunarodne suradnje i sigurnosti, između ostalog, i na Balkanu.

Direktor Ženevskog centra za sigurnosnu politiku (GCSP) ambasador Christian Dussey i Ured za alumni poslove GCSP-a, zajedno sa Ministarstvom odbrane Bosne i Hercegovine i Ambasadom Švicarske u Bosni i Hercegovini ponosno najavljuju Prvu alumni konferenciju za Balkan Ženevskog centra za sigurnosnu politiku. Konferencija će se održati u Sarajevu 27. i 28. oktobra 2014. godine paralelno sa trećim izdanjem GCSP-ijevog „kursa obuke o diplomaciji i sigurnosnoj politici za vojne časnike i državne službenike koji se bave međunarodnim odnosima“.

Prva regionalna alumni konferencija će okupiti oko 80 alumnija, vladinih službenika, diplomata, vojnih časnika, međunarodnih državnih službenika, predstavnika nevladinih organizacija i privatnog sektora koji blisko surađuju sa vladama na relevantnim područjima međunarodnog mira i sigurnosti. Učesnici dolaze iz različitih zemalja Balkana, kao što su Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Rumunija, Srbija i Grčka.

Bogati program konferencije koji je organiziran u suradnji sa Ministarstvom odbrane Bosne i Hercegovine i Ambasadom Švicarske u Bosni i Hercegovini, pružiti će vrijednu priliku za razmjenu mišljenja i iskustava od posebnog značaja za regiju Balkana, a uključivat će panel diskusije i okrugle stolove na sljedeće teme: “Regionalni razvoj i alumni poslovi Ženevskog centra za sigurnosnu politiku”, “Naučene lekcije – najveća prirodna nepogoda na Balkanu: specijalna prezentacija o historijskim poplavama na Balkanu iz 2014. godine” i “Regionalno umrežavanje alumnija”.

Alumni zajednicu Ženevskog centra za sigurnosnu politiku čini jedinstvena mreža stručnjaka iz oblasti međunarodne sigurnosne politike. Centar danas broji oko 4000 alumnija, uključujući i vojne časnike, vladine službenike i međunarodne državne službenike iz 135 zemalja širom svijeta.

  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave