Konferencija Connecto 2013. – Poslovna suradnja s dijasporom

25.06.2013. 10:20 / Izvor: eKapija.ba
Konferencija Connecto 2013. – Poslovna suradnja s dijasporom

Svrha konferencije je potaknuti suradnju i inicijalni kontakt te ujediniti resurse, znanje i energiju domaćih i inozemnih poduzetnika iz dijaspore kako bi stvorili nove poslovne prilike i kreirali nova radna mjesta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bosna i Hercegovina je europska zemlja s europskim mentalitetom, i njen brzi napredak u smislu novih industrijskih pogona i proizvodnje je moguć. Gledajući u globalnim okvirima, Bosna i Hercegovina je prije rata bila natprosječno industrijski razvijena, dok je regija Hercegovine imala posebno visoku razinu industrije i tehnologije u područjima kao što su zrakoplovstvo, termotehnika i metalurgija.

Danas, u vremenu u kojem je razvoj uglavnom temeljen na osnivanju i stasanju malih i srednjih poduzeća (MSP), nužne su posebne mjere za podršku i poticanje njihovog nastanka i opstanka.

Zasigurno jedna od najefektivnijih mjera za poticanje lokalnog ekonomskog razvoja je olakšati poduzetnicima investitorima ulazak u poslovne pothvate na području Hercegovine. Posebnu kategoriju potencijalnih investitora čine pripadnici BiH iseljeništva koje broji oko 1.400.000 članova među kojima se nalazi i veliki broj poduzetnika, stručnjaka raznih profila i znanstvenika. To što predstavlja jedan ogroman potencijal koji zahtijeva posebnu pozornost i mjere kojima bi se mogao kapitalizirati.

Upravo u poduzetnički orijentiranoj dijaspori leže mogućnosti za investicije i sklapanje novih poslova, a time i za nova radna mjesta. Njihova iskustva, znanja i pozicija na tržištu može uvelike skratiti put do izvoza konkurentnih proizvoda i usluga iz ove regije.

INTERA TP želi doprinijeti otvaranju kanala komunikacije između spomenute ciljne skupine iz dijaspore i domaćih poduzetnika i institucija kako bi se razbistrila slika o konkretnim mogućnostima i prilikama za pozitivne iskorake ka reindustrijalizaciji Hercegovine. Tim povodom, Tehnološk park (TP) Intera iz Mostara organizira konferenciju pod nazivom “Connecto i2013. – Poslovna suradnja s dijasporom”, a kojoj je suorganizator Svjetski savez dijaspore BiH (SSDBiH).

Konferencija će se održati u petak, 26.7.2013. godine u velikoj konferencijskoj sali INTERA Tehnološkog Parka Mostar.

Konferencija CONNECTO 2013 će okupiti domaće poduzetnike i predstavnike poslovno orijentirane dijaspore BiH.

Svrha konferencije je potaknuti suradnju i inicijalni kontakt te ujediniti resurse, znanje i energiju domaćih i inozemnih poduzetnika iz dijaspore kako bi stvorili nove poslovne prilike i kreirali nova radna mjesta.

Plan je okupiti što veći broj poduzetnika iz dijaspore i regije, radi postizanja boljih rezultata, a na konferenciji će biti predstavljeni potencijali poduzetnika dijaspore, poduzetnika regije, te investicijska ponuda regije. To bi također bila i izvanredna prilika da se razmijene iskustva i informacije, potakne diskusija i ukaže na probleme, te izvuku zaključci u kojem smjeru i kojim konkretnim mjerama potaknuti i olakšati gospodarsku suradnju s dijasporom BiH.

CILJEVI

Predstavljanje lokalnih proizvodnih kapaciteta

- Hercegovina ima značajne proizvodne kapacitete, kvalitetne proizvode i investicijski potencijal, i potrebno je članove dijaspore učiniti našim gospodarskim ambasadorima i time razbiti stereotip da se u našoj zemlji ne proizvode kvalitetni proizvodi.

Predstavljanje potencijala dijaspore

- Dijaspora je uvelike pomogla u razvoju Bosne i Hercegovine kroz razne oblike, nažalost pretežito u obliku humanitarne pomoći. Vrijeme je za novi model suradnje gdje će korist biti obostrana.

Stvaranje preduvjeta za povećanje poslovnih aktivnosti

- Kroz suradnju s dijasporom želimo otvoriti vrata stranim poduzećima da pronađu lokalne partnere tj. da kroz efektivan 'matchmaking' povećamo razinu poslovne suradnje.

Što želimo napraviti?

Promovirati i predstaviti:

- Uspješne poduzetnike kako u dijaspori, tako i povratnike u Hercegovinu.

- Pojedince koji vlastitim naporima čine dosta kako bi što više članova dijaspore okupili kroz neki vid organiziranog djelovanja.

- Nezanemarljive postojeće proizvodne kapacitete i industrijsku infrastruktura koja može biti interesantna za ulaganja.

- Institucije lokalne samouprave i njihovu investicijsku ponudu (poslovne zone, poticaje, itd.).

Sudjelovanje na konferenciji je besplatno, a registraciju možete izvršiti OVDJE 

Dnevni red konferencije i govornike pogledajte OVDJE

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave