Hackaton ušao u novu fazu: Glasajte za najbolji startup

02.10.2014. 10:14 / Izvor: eKapija.ba
Hackaton ušao u novu fazu: Glasajte za najbolji startup

Trideset programera raspoređenih u 10 timova učestvovalo je u nedavno održanom prvom Hackatonu u našoj zemlji. Riječ je o programerskom maratonu koji je trajao neprekidno 48 sati, za vrijeme kojih su timovi radili na razvijanju aplikacija.

Trideset programera raspoređenih u 10 timova učestvovalo je u nedavno održanom prvom Hackatonu u našoj zemlji. Riječ je o programerskom maratonu koji je trajao  neprekidno 48 sati, za vrijeme kojih su timovi radili na razvijanju aplikacija. 

HUB 387 je za prvi Hackaton u našoj zemlji angažirao mentore koji su u Sarajevo došli iz Silikonske doline, odnosno San Francisca. Svi učesnici Hackatona imali su priliku slušati njihova predavanja, te se tako još bolje pripremiti za takmičenje.

U sedmici koja je pred nama, zadatak takmičara je upoznati širu javnost s  aplikacijama i sakupiti što više glasova za njihova rješenja. Ovo je jedna od stavki koja će se bodovati, te je sukladno tome napravljena web-stranica na kojoj cjelokupna javnost može isprobati aplikacije te saznati više detalja o kandidatima.

Pogledajte šta su vrijedni bh. programeri osmislili i realizirali za samo 48 sati i glasajte za vašeg favorite na ovom liku

HUB387 pokrenuo je ovaj, pionirski projekt u regiji, s ambicioznim ciljem da za 18 mjeseci kreira četiri samoodržive tehnološke kompanije koje će biti konkurentne na svjetskom tržištu. Najuspješniji učesnici ovog tehnološkog višeboja dobit će inicijalnu investiciju za osamnaest mjeseci rada na startupu, svakodnevno mentorstvo profesionalaca iz Silikonske doline, atraktivan radni prostor u sarajevskom HUB-u, te Macbook Pro računar.

"Vrlo bitan dio izgradnje svake kompanije je svakako i njena promocija. Kada su ‘startupi’ u pitanju, sve polazi od prijatelja, medija i efektivnog korištenja društvenih mreža. Tako su svi takmičari dobili priliku da ispromoviraju na najbolji način svoje aplikacije", kaže Kenan Salihbegović, marketing menadžer HUB-a 387.

Napravljene aplikacije su raznovrsne kao i profili takmičara: od sistema podrške za pčelare, preko aplikacije za dijeljenje troškova putovanja, pa sve do modernih sistema naplate preko mobitela.

Podržite mlade osobe i glasajte za Vašu najdražu aplikaciju!

HUB387, domaćin ovog događaja, je prvi tehnološki park u centru Sarajeva. Od jeseni 2013, kada je otvoren, postao je dom za više od 14 IT kompanija. Koncept HUB387 je okupljanje regionalne IT komune s ciljem izgradnje potentnijeg IT ekosistema, pospješujući saradnju, inkubaciju i brzi transfer znanja, kao i stvaranje klime koja ohrabruje inovacije i poduzetništvo.

Više informacija o HUB387 i NEST71 možete naći na www.hub387.com  www.nest71.com

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave