Sabiha Husić - "Žena svijeta" za 2014. godinu

22.11.2014. 19:00 / Izvor: eKapija.ba
Sabiha Husić - 'Žena svijeta' za 2014. godinu

Nagradu "Žena svijeta", koju su ranije dobile bivši američka tajnica Hillary Clinton i glavna međunarodna dopisnica CNN-a Christiane Amanpour, dodjeljuje američka organizacija "Women for Women International".

Dobitnica nagrade "Žena svijeta" za 2014. godinu  je Sabiha Husić. Ova psihoterapeutkinja, islamska teologinja i međureligijska mirotvorka je direktorica nevladine organizacije "Medica" Zenica u Bosni i Hercegovini. "Medica" omogućava psihološku, medicinsku i ekonomsku podršku ženama i djeci preživjelima/žrtvama rata i poslijeratnog nasilja, uključujući silovanje i druge oblike seksualnog nasilja, nasilja u porodici, torture i trgovine ljudima, piše portal divithana.com.

Zalagala se i kreirala modele koje omogućavaju iste pristupe prilagođene individualnim potrebama žrtava/preživjelih i jednake mogućnosti u Zeničko-dobojskom kantonu, te nastavila sa primjerima dobre prakse u Srednjobosanskom i Unsko-sanskom kantonu.

Sabiha je prepoznata od strane Volonteurope kao dobitnica Evropske nagrade za aktivnu građanku i profesionalni rad sa "Medica" Zenica 2009. godine. 2010.  je uspostavila prvu institucionalnu mrežu za psihološku pomoć žrtvama i svjedocima u ratnim zločinima prije, u toku i nakon svjedočenja. Bila je i istaknuta govornica na Svjetskom forumu za pravdu 2013.

Zajedno sa dvije žene iz Švicarske (Reinhild Traitler-Espiritu and Teny Pirri-Simonian) vodi Evropski projekt za interreligijsko učenje koji okuplja kršćanke i muslimanke iz pet zemalja u cilju promovisanja razumijevanja, mira i tolerancije. U Bosni i Hercegovini, projekat uključuje i pravoslavke i kršćanke i muslimanke.

Nagradu "Žena svijeta", koju su ranije dobile bivši američka tajnica Hillary Clinton i glavna međunarodna dopisnica CNN-a Christiane Amanpour, dodjeljuje američka organizacija "Women for Women International".

"Women for Women International" je neprofitna humanitarna organizacija sa sjedištem u Washingtonu koja pruža praktičnu i moralnu podršku ženama žrtvama rata. Osnovali su je Zainab Salbi, Iračanka koja je sama bila žrtva Iransko-iračkog rata, i njen tadašnji muž Amjad Atallah. Osim u Washingtonu, Londonu i New Yorku, organizacija ima svoja zastupništva u 8 zemalja koje su bile dio konflikata širom svijeta i to: u Afganistanu (od 2002.), Bosni i Hercegovini (od 1994.), Demokratskoj republici Kongo (od 2002.), Iraku (od 2003.), Kosovu (od 1999.), Nigeriji (od 2000.), Ruandi (od 1997.) i Južnom Sudanu (od 2006.).

Osim Sabihi, organizacija "Women for Women" je ove godine nagradu uručila još jednoj Bosanki. Seida Sarić je dobitnica nagrade “Excellence in Leadership” za svoj uspješno vođenje "Žene za žene international" u Sarajevu, koja je dio ove svjetske organizacije. Seida je u toku svog 16-godišnjeg rada u organizaciji učinila mnogo za Bosanke i Hercegovke, ali je dala značajan doprinos i samoj svjetskoj organizaciji i tokovima njenog djelovanja.

izvor: divithana.com

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti