Marissa Mayer, izvršna direktorica Yahoo-a - Najmoćnija inženjerka

17.10.2012. 11:10 / Izvor: Dnevnik.hr
Marissa Mayer, izvršna direktorica Yahoo-a - Najmoćnija inženjerka

Mayer je posljednjih trinaest godina obavljala dužnost top menadžera u Google-u gdje je odigrala instrumentalnu ulogu u razvoju ključnih usluga poput pretraživanja, Gmaila, Google Images, Google News te Google Mapsa i lokacijskih usluga koje su bile oštra konkurencija Yahoo-u

 

Marissa Mayer, 37-godišnja bivša top menadžerica Google-a postala je prije dva mjeseca nova izvršna direktorica Yahoo-a i to nakon što je kompanija već dva puta ove godine mijenjala ljude na toj funkciji.

Mayer je posljednjih trinaest godina obavljala dužnost top menadžera u Google-u gdje je odigrala instrumentalnu ulogu u razvoju ključnih usluga poput pretraživanja, Gmaila, Google Images, Google News te Google Mapsa i lokacijskih usluga koje su bile oštra konkurencija Yahoo-u.

Yahoo se okrenuo svojoj dugogodišnjoj suparnici od koje očekuje da se uhvati u koštac s problemima koji su ih zatekli u posljednje. 37-godišnja Mayer će imati pune ruke posla sudeći prema željama Yahooa koji smatra kako Internet može biti mjesto novih inovacija, a ne samo puka online stanica koju ljudi koriste kako bi pričitali članak ili pogledali video, a od nje se očekuje i da restrukturira kompaniju što je pokušalo nekoliko menadžera prije nje.

Nakon što je kompanija u travnju otpustila oko 2.000 zaposlenika, analitičari su ovaj potez Yahoo-a ocijenili kao izvrstan, a zabilježen je i lagani rast vrijednosti dionica kompanije za 2 posto. "Mayer je u stanju privući nove kvalitetne inženjerske talente na Yahoo, a mislimo da će to biti potrebno nakon nekoliko godina strateškog vodstva kompanije", kazao je analitičar Doug Anmuth.

Otkaz pola sata prije odlaska u Yahoo

 

Inače, sve je ukazivalo na to da Marissa Mayer voli svoje radno mjesto. Googleu se priključila kao 24-godišnjakinja 1999. godine. Bila je jedan od prvih 20 Googleovih zaposlenika i tvrtkina prva ženska inženjerka. 2010. prešla je s čela odjela Pretraga proizvoda i iskustvo korisnika na poziciju potpredsjednice odjela za lokalizaciju i mapiranje - idući ključni odjel za rast kompanije.

Nakon što je diplomirala na Stanfordu Mayer je imala 14 ponuda za posao. Izabrala je tijekom proljetnih praznika raditi za Google i tada je, kaže, donijela odluke na koje je najviše ponosna. "Te su odluke imale dvije zajedničke stvari, uvijek sam se okružila najpametnijim ljudima koje sam našla jer te oni potiču da bolje razmišljaš o stvarima, i druga, uvijek sam činila ono za što mi je još malo trebalo da budem spremna. Mislim da se tako raste, kada kažete, "Nisam siguran da ovo mogu" i onda izgurate taj period, tada se probijate", ispričala je Mayers.

Da bi se pogurali iz svoje "udobne zone", prvo pronađite ugodno okruženje, smatra ona. "Ja sam zapravo sramežljiva osoba, no u Googleu kolege u to ne vjeruju jer sam pričljiva, jer tamo osjećam da mogu govoriti i čuti se", dodala je. Osim vjere u sebe, važno je raditi za ljude koji vjeruju u vas, gvorila je tada Googleova stručnjakinja.

Sve dok nije dala otkaz i prešla jednom od najvećih konkurenata, Yahoo-u. Business Insider saznaje od izvora bliskih Google-u da je Marissa Mayer svojim kolegama rekla da ih napušta samo pola sata prije nego je Yahoo-u službeno objavio vijest o prijelazu.

Yahoo je zahtjevao od Marisse da svoj otkaz drži u tajnosti jer ih je bilo strah da Google ne ponudi bolju ponudu koja bi zadržala Marissu u Google-u.

Po Silikonskoj dolini su čak i počele kružiti tračevi da je Marissin prijelaz u Yahoo zapravo skriveni plan Google-a kako bi porazili svog rivala.

Radim do kasno, i vi biste to trebali učiniti

 

Nova šefica Yahoo-a za početak želi od svojih kolega zaposlenika da joj pomognu u tome da od Yahoo-a napravi "apsolutno najbolje mjesto za rad". Prvo korak je email naslovljen "PB&J" (proces, birokracija i zastoji) koji je poslala svim zaposlenicima, a zapravo se radi o prikupljanju želja i ideja zaposlenika Yahoo-a, koje bi pomogle u unaprjeđenju rada, rezultate te u rješavanju problema.

U email poruci se navodi što je Mayer već učinila za Yahoo, otkako je došla na čelo te tvrtke, a neki od navedenih primjera su besplatna hrana za sve zaposlenike, duži rad u uredu i uklanjanje rampi s parkirališta. Mayer razmišlja i o tome da svi zaposlenici Yahoo-a dobiju iPhone, no to nije navedeno u poruci.

"Vidite li problem i znate kako ga riješiti? Želite li pronaći s kolegama rješenje o rješavanju problema? Pošaljite nam svoje ideje ili neka se vaš glas jasno čuje jednostavno tako što ćete glasovati", poručila je u poruci Mayer.

Možda najveća poruka dolazi podno teksta, gdje je Mayer napisala "Radim do kasno kako bi pokrenula ovu kompaniju, a isto biste i vi trebali učiniti".

Jedan zaposlenik Yahoo-a za Business Insider je rekao kako je Mayer osvojila njegovu naklonost upravo tim emailom. "Zastarjeli procesi i birokracija su najveći neprijatelji inovacije i učinkovitosti", smatra neimenovani zaposlenik Yahoo-a te dodaje kako je svjestan da se promijene neće dogoditi preko noći.

"Imam povjerenja u tvrtku i Marissu i doista se nadam kako će ova tvrtka ponovno biti velika", zaključio je.

Tako je prelazak Marisse Mayer na Yahoo kao izvršne direktorice, veoma brzo donio rezultate, ali i određeni strah i nemir među djelatnike te posrnule tvrtke.

Ljepša strana promjena koje je uvela Mayer, jest ta kako ona želi da svaki djelatnik Yahooa ima iPhone te da svi stalni zaposlenici te tvrtke imaju besplatnu hranu unutar firme, prenosi Business Insider.

Zauzvrat, svijetla u uredima Yahooa gorjet će duže nego što je to dosad bio slučaj. No, neimenovani izvor iz same tvrtke ispričao je svoju verziju tih promjena, koje se ne odnose na gadgete i hranu.

Mayer je zapravo unijela pravu promjenu u smislu očekivanja što i koliko bi djelatnici Yahooa trebali raditi u toj tvrtki. isti izvor ističe kako su se njegovi kolege nedavno sastali s Mayer i predstavili joj novi projekt, koji joj se izuzetno svidio.

Tad ih je dočekalo pravo iznenađenje i promjena. Mayer im je dala do znanja kako joj se projekt toliko sviđa, da ga želi vidjeti spremnog do 1. prosinca tekuće godine, što je nekoliko mjeseci prije roka koji si je sam tim zadao.

Zatim im je rekla kako imaju tjedan dana mozganja mogu li oni to izvesti ili ne, s opaskom da ako ne mogu, ona će pronaći tim koji može.

Stoga, pravi zaključak o promjenama koje je unijela Mayer jest - rad do kasno u noć, kratki rokovi za ostvarenje ciljeva te vrhunska kvaliteta obavljenog posla. Ova kombinacija u njezinoj cijelosti, dosad je bila nepoznanica u Yahoo-u, no u Googleu, gdje je Mayer šefovala prije, zasigurno nije.

Porodiljni par tjedana

No, njen transfer nije bio jedina velika vijest, naime, odmah nakon objave prelaska u Yahoo, Mayer je objavila i kako je trudna te kako nosi dječaka koji se treba roditi u listopadu. Istaknula je kako su u Yahoo-u znali za njezinu trudnoću i da to nije bio problem za upravu tvrtke.

Mayer je na porodiljni otišla tek tjedan dana prije rođenja sina. Njezin suprug Zachary Bogue na svom Twitter profilu objavio je sretne vijesti. U intervjuu magazinu Fortune rekla je kako ne planira ostati do kraja na porodiljnom dopustu.

"Ne želim nešto propustiti dok sam na porodiljnom. Moj porodiljni dopust trajati će par tjedana i za to vrijeme ću raditi od doma", rekla je Marissa Mayer.

Zbog ove izjave Mayer je naišla na žestoke kritike drugih poduzetnica koje su joj sugerirale da uzme porodiljni dopust.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti