Goran Zavadil: Dobar dizajner mora biti kreativan

24.01.2014. 09:54 / Izvor: eKapija.ba
Goran Zavadil: Dobar dizajner mora biti kreativan

Goran Zavadil je običan čovjek neobičnih stavova i stremljenja. Rođen je u Sarajevu i splet okolnosti je učinio da se počnem zanimati za grafički dizajn.

Goran Zavadil je običan čovjek neobičnih stavova i stremljenja. Rođen je u Sarajevu i splet okolnosti je učinio da se počnem zanimati za grafički dizajn. Uvijek je kako kaže imao potrebu ukrašavati ono što je sam radio.

"Nekada davno, dok sam bio student mašinstva, probao sam rad u Corelu i zainteresovao sam se. I tako je sve počelo",  kaže Zavadil za Grafx.

Opišite ukratko svoju karijeru...

- Nakon kraćeg vremena studiranja na Mašinskom fakultetu u Sarajevu, zaposlio sam se u "Oslobođenju", početkom 1995. godine kao DTP operater. Nakon dvije godine prelazim u sarajevski "Svijet", gdje sam pored DTP-a uređivao rubriku o internetu i radio dizajn web stranice. Kada je "Svijet" prestao sa radom vratio sam se u „Oslobođenje“ kao administrator sistema, što sam radio do kraja 2000. godine. Početkom 2001. sam kratko radio u štampariji "Jež", a nakon toga u izdavačkoj kući "Tirada". Nakon 6 godina ponovo se vraćam u "Oslobođenje", gdje sam obavljao dužnost šefa računarskog centra. Danas i dalje radim u "Oslobođenju" kao dizajner komercijalnih oglasa i TV priloga "Antena".

Kako ste se uopće odlučili studirati na Fakultetu za tehničke studije?

- Pošto nisam završio studij mašinstva, a imao sam želju da završim fakultet, tražio sam neki koji me interesira. Od poznanika sam čuo da postoji Grafički fakultet u Kiseljaku gdje se nudi smjer Grafički dizajn, tako da sam došao na razgovor i upisao se na fakultet. Poslije je Grafički fakultet preimenovan u današnji Fakultet za tehničke studije.

Kakva su Vam bila očekivanja?

- Očekivanja su bila da ću naučiti više o poslu koji radim dugi niz godina, da bi ga mogao kvalitetnije raditi. To se u dobroj mjeri ispunilo.

Recite nam nešto o svom poslu...

. Bavim se dizajniranjem i izradom komercijalnih oglasa za novine koje izdaje "Oslobođenje" i izradom prijeloma sedmičnog priloga "TV Antena", koji sam i dizajnirao. Posao se većinom sastoji od kreiranja raznih konkursa, reklama, prigodnih čestitki...

Da li obrazovanje na fakultetu pomaže u poslu?

- Naravno. Primijetio sam napredak u svom načinu razmišljanja i kreativnosti od kada studiram, tako da mogu reći da mi obrazovanje dosta pomaže u poslu. Također, na fakultetu susrećem ljude sličnih interesa sa kojima razmjenjujem razmišljanja i ideje, pomažemo jedni drugima savjetima itd.

Radni alati?

- U svom poslu koristim programe kao što su Adobe Photoshop Illustrator, InDesign, QuarkXPress i CorelDraw. Oni su osnova moga rada. Brzina je u novinskom prijelomu od presudne važnosti, zato se bitno odrediti prema programu kojeg najbolje znaš i u kojem si brz, a ne koji ima najbolje mogućnosti.

Šta sve treba znati dobar dizajner?

- Dobar dizajner mora znati dosta o svemu, jer posao se ne svodi samo na korištenje alata ili crtanje, nego je potrebno razmisliti i osmisliti proizvod koji odgovara klijentu i tržištu. Znači, bitno je da zna koristiti alate zanata, da ima teorijsku osnovu, da razmišlja o onome što kreira, a najbitnije je da ima svježe ideje i kreativnost.

Kako doći do pravih ideja?

- Hmmm...kako doći do pravih ideja...ne znam... same naviru (smijeh). Inspiraciju crpim iz raznih izvora, šta god da vidim ili čujem smjesti se u neki dio mog mozga, sve to se u potrebnom trenutku poveže i desi se ideja (smijeh). No, nije stvar samo u ideji. Dobar dizajner mora biti kreativan, zatim imati za ono što radi, puno eksperimentisati i naravno imati iskustva.

Možete li izdvojiti neki projekat na kojeg ste posebno ponosni?

- Posebno bih izdvojio "Antenu", prilog "Oslobođenja", koji sam u potpunosti osmislio i realizirao. Od web dizajna izdvojio bih nekoliko web stranica za firmu "Grizelj" i jedan stariji projekat, web stranicu grupe "Konvoj".

Pos’o, kuća, birtija?

- Organizacija vremena je u mom slučaju najbitnija stavka. Neobično radno vrijeme mi otežava obavljanje svih obaveza na fakultetu, ali snalazim se nekako uz podršku kolega iz firme. Posebno se trudim da imam dovoljno vremena za porodicu i prijatelje jer su mi oni najvažniji.

Tvoja poruka mlađim kolegama?

- Kvalitetnim radom i znanjem će uvijek naći svoj put kroz život i mjesto u njemu, mada će ih u tome ometati oni koji sve misle obaviti na brzinu i bez znanja. Potrebno je da budete svoji i imate stav, ali pošto se u današnje vrijeme sve obavlja timski, morate naučiti surađivati s drugima i poštovati njihove stavove.

(Grafx.ba)

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti