Ermin Bravo, glumac: Tračevi i ja međusobno se ne privlačimo

31.07.2014. 09:32 / Izvor: zenskiportal.ba
Ermin Bravo, glumac: Tračevi i ja međusobno se ne privlačimo

Glumac Ermin Bravo, nakon filmova "Grbavica" i "Na putu", ponovo se našao u jednoj od glavnih ulaga u novom ostvarenju rediteljke Jasmile Žbanić „Otok ljubavi“.

Glumac Ermin Bravo, nakon filmova "Grbavica" i "Na putu", ponovo se našao u jednoj od glavnih ulaga u novom ostvarenju rediteljke Jasmile Žbanić „Otok ljubavi“. Premijeru će film imati 8.avgusta na 67. Locarno Film Festivalu, a nekoliko dana nakon toga bit će prikazan i na Sarajevo Film Festivalu. Jedan od najuspješnijih bosanskohercegovačkih glumaca za Ženski portal otkrio je čega se najradije sjeća sa snimanja, kako se svih ovih godina brani od tračeva, kakav je kad je ljut i čija mu je podrška važna.

Poznati ste kao glumac koji se predano priprema za svaku ulogu - kako ste se spremali za lik Grebe u najnovijem filmu Jasmile Žbanić „Otok ljubavi“?

Imali smo intenzivne pripreme u kojim smo improvizirali ključne momente u životima naših likova, upoznavanje, prvi izlazak, susret sa roditeljima, svakodnevicu, svađe, sex, što je za glumce dragocjeno, a nije uobičajeno u pripremama za film.  Pred samo snimanje većina glumaca je prošla radionicu klovnova koju je moderirala fantastična Lee Delong. Prezentacija radionice je održana pred ostatkom ekipe, što je bio najbolji način da se upoznamo.  Jasmila je željela da lik Grebe bude puniji, da su mu speedo kupaće tijesne, pa sam radio na nabacivanju osam kila viška. U filmu ima dosta muzike, pa su pripreme  za Kralja karaoke-a podrazumijevale i uvježbavanje songova, igranje tenisa, čitanje literature o trudnoći. Ja volim pripreme i uživao sam u svakom trenutku.

Šta mislite kako će ljudi ragirati kad pogledaju film?

Dobro, siguran sam. Film je pun muzike, blesavih likova, dobre energije, ljubavi. Mislim da će se svi prepoznati u situaciji odlaska na odmor gdje nestaju inhibicije, čovjek se osjeća slobodnijim nego inače, budi se libido i opuštena atmosfera vas stavlja u razne vrste kušnji.

Čega se najradije sjećate sa snimanja?

Dobre atmosfere, pjevanja dueta sa Jasmilom, zajedničkih kupanja nakon noćnih snimanja, rasvjetljivača koji su smislili sistem za prženje kozica na reflektorima, plesanja nakon svakog završenog radnog dana. Nisu česti takvi filmski setovi. 

Koja je najvažnija lekcija koju želite da nauče mladi glumci?

Da gluma voli ekstreme i da nikad neće pogriješiti ako ekstremno rade, ekstremno žele, ekstremno istražuju, ekstremno se bore protiv straha i ega. Ali više volim poziciju kad ja od njih učim.

Mnogi će reći da ste netipičan glumac...Kažu da ne spavate do podne, ne smatrate umjetnost hobijem već životnim zanimanjem....Da li su to sve faktori zbog kojih ste između ostalog dobili dvije nagrade za najboljeg glumca na Festivalu MESS, brojna druga priznanja i uvijek samo pohvale publike i kritike?

Mislim da tu ima dosta stereotipa o glumcima. Ovo je nimalo lak posao i većina mojih kolega su jako odgovorni, vrijedni, posvećeni poslu. Što se mene tiče, ja se samo trudim da njegujem prvobitni zanos, strast, poštovanje i poniznost prema ovoj umjetnosti koja me ugostila. Mi smo tu da joj služimo, prolazni, ali važni. Na svoj odnos prema glumačkoj umjetnosti mogu da utičem. Na nagrade i kritike ne, pa o njima i ne razmišljam.

Da li ste kao dječak zamišljali da ćete biti glumac?

Htio sam da budem operski pjevač. U glumu sam se zaljubio gledajući ratne sarajevske predstave.

Koju biste glumicu i glumca voljeli imati za partnera na filmu?

Mnogo ih je. Meryl Streep, Daniel Day Lewis, Juliette Binoche...

Koga prvo pitate za savjet, čije Vam je mišljenje važno?

Svoj krug prijatelja, kolega.

Helverova noć je jedna od predstava koja je ostavila najveći trag kada je u pitanju Vaš rad u teatru. Kojim predstavama se Vi rado vraćate i nakon desetina izvođenja?

Lijepe su predstave koje igrate godinama, možete ih preispitivati, nadgradjivati, zrele i stare zajedno s vama. Biram predstave u kojima ću igrati i kada radim onda sam u predstavi cijelim bićem, bez kalkulacije i zadrške. Zato svaku predstavu igram sa istom strašću i intenzitetom.

Znate li se Vi uopće naljutiti?

Rijetko, ali spektakularno.

Kakav ste prijatelj?

Budalast.

Kako ste se odbranili od tračeva i žutila?

Međusobno se ne privlačimo. Nema hemije.

Šta je za vas idealan odmor?

Prije par dana sam se vratio sa Brijuna gdje smo imali hrvatsku premijeru predstave 'Mali mi je ovaj grob'. Mir Brijuna. To.

Tri razloga zbog kojih sa nestrpljenjem očekujete Sarajevo Film Festival?

Premijera 'Otoka ljubavi'. Gledanje filmova. I još filmova.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti