Promocija nove knjige Aleksandra Hemona

13.09.2013. 08:16 / Izvor: eKapija.ba
Promocija nove knjige Aleksandra Hemona

Promocija nove knjige Aleksandra Hemona "Knjiga mojih života" održat će se u Ateljeu Figure, 14.9. u 20 sati. Knjiga mojih života, Hemonova prva knjiga koja ne spada u fikciju, razbija konvenciju i očekivanje.

Promocija nove knjige Aleksandra Hemona "Knjiga mojih života" održat će se u Ateljeu Figure, 14. septembra u 20 sati.

Životi Aleksandra Hemona počinju u Sarajevu, gdje je njegov dječački život prožet uličnim fudbalom s klincima iz komšiluka, odricanjem od mlađe sestre, i putovanjima s ocem inžinjerom. U Sarajevu, njegov mladićki život se svodi na bockanje američkom muzikom, lošom poezijom, i s nijansom boljim novinarstvom, pretencioznih gradskih glavešina. A onda, njegov život u Chicagu: gledajući izdaleka kako počinje rat u Sarajevu, i grad u opsadi, zna da nema povratka; njegovi roditelja i sestra bježe iz Sarajeva s njihovim psom, ostavljajući za sobom sve što su poznavali; i sam Hemon započinje novi život, zasniva novu porodicu, u novom gradu.

Knjiga mojih života, Hemonova prva knjiga koja ne spada u fikciju, razbija konvenciju i očekivanje. To je ljubavna pjesma za dva različita grada; to je dirljivi hvalospjev porodičnim vezama; to je uzbudljivo podsticanje da se izađe vani i igra lopte. To je knjiga potaknuta strastima ali sagrađena na oštroj inteligenciji, razarajućem iskustvu, i oštrom razumijevanju samoga sebe. I poput najboljih narativa, to je knjiga poslije koje ćete imati nove poglede na svijet i zbog koje ćete se osjećati drugačijom osobom. Za ljubitelje Hemonove fikcije, Knjiga mojih života je jednostavno nezamjenjiva; za neupućene, ona je savršen uvod u opus jednog od najvećih pisaca našeg doba.

"Aleksandar Hemon je, iskreno, najveći pisac naše generacije. Njegova književnost je duboka, okretna, smiješna, graciozna, oštra, bijesna, sirova, ona koja ispituje. Vrijednost Knjige mojih života se može iščitati odmah iz posvete: Za Isabel, koja zauvijek diše na mojim prsima. Njegovim pisanjem ona diše i na našim također. Takva je funkcija pripovijedanja: doći do suštine onoga što može na kraju slomiti naše srce. Ovo je knjiga – kao i sve knjige Aleksandra Hemona – koja je arija za naše vrijeme. Cijenit ću je." Colum McCann

“Kad zatvorite oči, ostaje snaga kolosalnog talenta Aleksandra Hemona.” Junot Díaz

“Djelo Aleksandra Hemona pucketa s mnogo humora i ironije, toliko mnogo suosjećanja i ljudskosti, da pravi poziv Knjige mojih života skoro da ostaje neprimijećen: to je, bez sumnje, najpotrebniji, intimni i dirljivi portret svijeta izgubljenog u jednom od historijski najmračnijih sukoba.” Téa Obreht

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza