Što su to meke vještine i kako vam mogu pomoći u obavljanju posla?

13.04.2015. 10:26 / Izvor: Lider poslovni tjednik
Što su to meke vještine i kako vam mogu pomoći u obavljanju posla?

Meke vještine su osobine ličnosti, karakteristike, društvene ili komunikacijske vještine. Drugim riječima, skup karakternih, socijalnih te jezičnih ili govornih vještina – sve ono što odlikuje vaš odnos s ljudima.

Pod kompetencije zaposlenika spadaju i 'meke' i 'tvrde' vještine.

Prva skupina se odnosi na znanja potrebna za obavljanje nekog posla, a potonje podrazumijevaju međuljudske odnose.

Meke vještine su osobine ličnosti, karakteristike, društvene ili komunikacijske vještine. Drugim riječima, skup karakternih, socijalnih te jezičnih ili govornih vještina – sve ono što odlikuje vaš odnos s ljudima. One su potrebne jednako kao i tvrde vještine, ali ih je teško mjeriti. Slične su emocijama i sposobnostima ljudi da 'čitaju' druge.

Meke vještine stječu se s iskustvom i vremenom te su iznimno bitne za poslovanje, pogotovo za one dijelove koji su usmjereni na korisnike. Poslodavci traže ljude s takvim vještinama jer su primjenjive na sve grane poslovanja, odnosno moguće ih je prilagoditi brojnim vrstama posla. Nije moguće nekoga 'istrenirati' za takvo nešto.

Neki od primjera mekih vještina su komunikacija, sposobnost kreativnog razmišljanja, radna etika, sposobnost rada u timu, umrežavanje, donošenje odluka, pozitivnost, dobro iskorištavanje vremena, fleksibilnost, kritičko razmišljanje, rješavanje konflikata te brojne druge osobine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Karijera