I mali ulagači mogu zaraditi na luksuznim nekretninama

11.08.2014. 13:56 / Izvor: Lider poslovni tjednik
I mali ulagači mogu zaraditi na luksuznim nekretninama

Realty Crowdfundinga postala je prvo internetsko ulagačko američko tržište za skupe vrhunske nekretnine koje ujedno omogućuje sigurno ulaganje i financijski dobitak.

Otkako je ‘crowdfunding’ postao vrlo izdašan način prikupljanja novca za mnoge projekte, na bubnju se se našle i nekretnine koje su vrlo zanimljive običnim ulagačima. Tako jedinstvena platforma za ulaganje u nekretnine Realty Crowdfunding LLC omogućuje ulaganje u vruće vile njujorškog Hamptonsa, jednog od najskupljih rezidencijskih područja u Sjedinjenim Američkim Državama s bezbroj multimilijarderskih posjeda. Internetska stranica Realty Crowdfundinga postala je prvo internetsko ulagačko američko tržište za skupe vrhunske nekretnine koje ujedno omogućuje sigurno ulaganje i financijski dobitak. Iza projekta stoje stari developerski lisci koji su znanje prikupljali upravo na gradnji i prodaji vila na području Hamptonsa; procjenjuje se da je zarada najmanje dvadeset posto od uloženoga.

Kućice u cvijeću

Realty Crowdfunding LLC i njegovi članovi vlasnici su nekretnine sve dok se ona ne proda, nakon čega se dijeli dobit. Svako ulaganje traje najmanje tri godine, a pojedini projekt od 14 do 18 mjeseci. Za sudjelovanje ulagači moraju uplatiti bar pet tisuća dolara od kojih se onda utemeljuje fond za ciljanu namjenu. Svaki fond može dosegnuti najviše devet milijuna dolara, nakon čega se u njega više ne smije ulagati jer se prednost daje onima koji su prvi odazvali. Da će džepovi nakon završetka projekta biti puni, itekako je moguće jer riječ o podučju s luksuznim nekretninama u kojemu bogataši jednostavno moraju imati svoju kućicu u cvijeću. Mnoga sela i zaseoci Hamptonsa, nekoć krumpirišta, mame bogatune još od kolonijalnog doba, dok su bili popularna ljetovališta uz Atlantski ocean. Ondje je rođena odrasla možda najpopularnija američka prva dama svih vremena Jacqueline Kennedy Onassis, a bivši predsjednik Bill Clinton i supruga Hillary u Hamptonsu često provode ljeta, što su činili i kada je Clinton bio predsjednik. Svoje malo utočište u Hamptonsu imaju i Robert de Niro, Jerry Seinfeld, Renée Zellweger, Calvin Klein, Steven Spielberg (koji sada prodaje kuću), Brian de Palma, Jennifer Lopez, Scarlett Johansson, Paul McCartney, Sarah Jessica Parker i Matthew Broderick, Hiltoni, Sean Diddy Combs te Madonna.

Ubojice ugođaja

Navodno Jay Z i Beyoncé traže odgovarajući posjed, a i klan Kardashian pojavio se u Hamptonsu. Doduše, za sada nije riječ o kupnji vile, nego su sestre u lipnju otvorile svoju trgovinu Dash te snimaju seriju ‘Kourtney&Khloe Take the Hamptons’. U Newsweeku je nakon njihova dolaska izašao članak ‘Kardashiani ubili Hamtpons’ u kojem se govori o nezadovoljstvu stanovnika zbog njihova pojavljivanja te zbog svega predviđa apokalipsa za to mondeno područje. U Hamptonsu mnogi Njujorčani (i ne samo oni) rado provode vikende na zabavama, u restoranima i vinarijama, u kupovanju krpica, na plaži ili u roštiljanju, a to je područje i magnet za romantična vjenčanja. Hoće li prisutnost Kardashiana doista naštetiti Hamptonsu, teško je predvidjeti zato što klan ipak privlači pozornost javnosti, a to će, sigurno, u Hamptonsu svi znati iskoristiti.

Inače, mnoge američke stranice za nekretninski ‘crowdfunding’ omogućuju ulaganja već od sto dolara, čak i za one pod hipotekom te manje vruće od Hamptonsa. Iako se sve čini ružičastim jer mnogi misle da će tako brzo i dobro zaraditi, možda ipak nije tako. Prema Wall Street Journalu, u manje od godinu dana otkad je 2012. ublažena zakonska zabrana prikupljanja novca za male tvrtke, tako je nagomilan dug od 135 milijuna dolara po nekretninskim ugovorima.

‘Crowdfunding’ za nekretnine vrlo je brzo postao popularan jer ulagači lakše daju novac za nešto konkretno, što mogu vidjeti, nego za tehnološke startupove. Nekretnine vode u prikupljanju novca tim načinom iako za sada nema točnih podataka jer je riječ o donekle novom načinu financiranja.

Snalažljivi umirovljenik

Wall Street Journal navodi primjer umirovljenoga 56-godišnjaka Lancea Millera iz Newport Coasta u Kaliforniji koji je od veljače uložio 1,2 milijuna dolara u sedam različitih platformi koje prikupljaju novac. Primjerice, financirao je projekt Hard Rock Hotela u Palm Springsu. Miller, koji je prije sedam godina prodao svoju tvrtku za zapošljavanje, ulagao je od 10 tisuća do 150 tisuća dolara, a većini ulaganja rok je kraći od godine dana; predviđa se da će povrat biti od 10 do 12 posto. Snalažljivi umirovljenik koristi se Google Mapsom kako bi provjerio stanje nekretnina i ističe da je najbolje, ako se već ima malo novca, uložiti u 20-ak gradova po cijelom SAD-u jer se tako povećava mogućnost zarade. Vrijednost tržišta nekretnina s pomoću zakladau koje mogu ulagati svi veća je od sedamsto milijardi dolara i zasad se samo djelić toga obavlja na internetskim stranicama. Do sada su, prema Wall Street Journalu, tri stranice propale ili privremeno prestale raditi, zbog čega se ne misli da bi ‘crowdfounding’ mogao postati nešto jače od niše. Uspijeva samo ako već postoji prototip u koji je već sama tvrtka ili osoba uložila novac, a ulagači se javljaju tek kada se već vidi hoće li proizvod doista doživjeti uspjeh.

Upozorava se stoga da se novac ne daje samo tako i da se najprije provjeri o čemu je doista riječ te da se ne baca na podupiranje ideje tvrtke koja bi trebala propasti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Karijera