Zemlja foteljaša: BiH ima 200.000 direktora

22.07.2014. 09:52 / Izvor: Dnevni list
Zemlja foteljaša: BiH ima 200.000 direktora

Bosna i Hercegovina zemlja je direktora. Točan broj direktorskih fotelja nitko nema, no po službenim podacima u dva entiteta, Distriktu Brčko i u subjektima na državnoj razini je oko 200 tisuća generalnih direktora.

Bosna i Hercegovina zemlja je direktora. Točan broj direktorskih fotelja nitko nema, no po službenim podacima u dva entiteta, Distriktu Brčko i u subjektima na državnoj razini je oko 200 tisuća generalnih direktora, a još nitko nije izbrojao koliko je izvršnih direktora jer svako javno poduzeće, a oko pet tisuća ih je u državi, ima u prosjeku šest izvršnih direktora. Svi oni, kao i direktori državnih agencija i službi, imaju plaću po nekoliko tisuća maraka.

Kako kompletne podatke o odgovornim osobama nitko u državi nema ili ne želi iznijeti u javnost, od Agencija za statistiku potražili smo podatke o broju poslovnih subjekata koji su registrirani.

Stotine direktora

U Zavodu za statistiku Federacije BiH doznali smo kako je u ovom entitetu registrirano više od 49 pravnih subjekata i više od 51 tisuću obrta. Shodno tomu kazali su kako u Federaciji broj izravno odgovornih osoba prelazi brojku od 100.000. Na ovih sto tisuća dolazi još više od 26 tisuća odgovornih osoba koje u svojoj funkciji imaju naziv direktor. Kada su u pitanju pravni subjekti u FBiH, od njih 49 tisuća 31 tisuća je u privatnom vlasništvu, dok je ostatak u državnom, društvenom ili mješovitom vlasništvu. U Federaciji su funkcije generalnih direktora najviše povjerene osobama u starosnoj dobi od 46 do 55 godina, iako ima i oko 300 direktora koji su mlađi od 21 godine i oko 1000 koji su stariji od 76 godina. U Federaciji samo je 20 posto žena na odgovornim funkcijama, a najviše u oblasti financija, trgovine, stručne i znanstvene djelatnosti i u zdravstvu.

RS i BiH

Kada je u pitanju Republika Srpska, podatke nismo mogli dobiti jučer od Agencije za posredničke, informatičke i financijske usluge kojoj je vođenje registara u opisu posla u posljednjih pola godine. S druge strane, u Zavodu za statistiku RS-a koji je ranije vodio statistiku doznali smo kako na području RS-a ima više od 26 tisuća poslovnih subjekata. U ovu brojku ne ubrajaju se mali i srednji obrti kojih je po nekim procjenama još toliko. RS ima 181 javno poduzeće, 1262 ustanove, 328 tijela zakonodavne i izvršne vlasti, 15 tisuća društava s ograničenom odgovornošću…Od navedenih 26 tisuća poslovnih subjekata 17 tisuća je u privatnom vlasništvu.

U Distriktu Brčkom je oko 1300 poslovnih subjekata i nepoznat broj obrtnika, dok na državnoj razini imamo više od 60 agencija, uprava i službi. Sve ove institucije, poduzeća ili obrti na čelu imaju jednog generalnog i do sedam izvršnih direktora.

Gubitaši

Žalosno u cijeloj priči jest to što imamo stotine tisuća direktora, a u isto vrijeme većina poduzeća u BiH, uglavnom u državnom vlasništvu, jesu gubitaši. Prije izvjesnog vremena objavljene su liste najvećih plaća u Federaciji na kojima su mahom bili direktori, uglavnom javnih poduzeća. Veliki dio poduzeća čiji su se direktori našli na popisima onih s najvećim zaradama, ne posluju dobro ili ne plaćaju dažbine državi, ni plaće radnicima. Kada se uzmu u obzir sve navedene brojke, može se zaključiti kako u BiH svatko može biti ili jest direktor s dobrim primanjima i minimalnim učinkom.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital