Zarubežnjeft garant za kredit kod VTB banke jer ne može da uplati dug RS-u

20.09.2014. 09:45 / Izvor: Fena
Zarubežnjeft garant za kredit kod VTB banke jer ne može da uplati dug RS-u

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik potvrdio je da je kredit od 65 miliona eura kod ruske VTB banke omogućen zbog činjenice da je "Zarubežnjeft“, kao vlasnik nafte industrije RS-a, bio garant za taj kredit.

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik potvrdio je da je kredit od 65 miliona eura kod ruskog Zarubežnjeft garant za kredit kod VTB banke jer ne može da uplati dug RS-ubanke omogućen zbog činjenice da je "Zarubežnjeft“, kao vlasnik naftne industrije RS-a, bio garant za taj kredit, budući da oni sada ne mogu da plate dug RS-u po privatizacionom ugovoru prilikom kupovine rafinerije nafte i ulja u Bosanskom Brodu, Modriči i banjalučkom "Petrolu“.

To je, kaže, prvi, mali kredit, a vode se pregovori o, tzv. velikom od 500 do 700 miliona eura.

"Prvi kredit je motiviran činjenicom da „Zarubežnjeft“ treba da uplati RS-u po osnovu privatizacionog programa određena sredstva. „Zarubežnjeft“, koji ulaže velika investiciona sredstva u rekonstrukciju Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu, u ovom trenutku nam je predložio da se da kreditna podrška putem VTB banke iz Ruske Federacije u kompletnom iznosu zaduženja koji imaju prema RS-u", pojasnio je Dodik na pres-konferenciji.

Rekao je da "Zarubežnjeft“ daje, kako je naveo, Rusiji garancije za taj kredit, zato što ima dug prema RS-u.

"Kamate će biti zaračunate "Zarubežnjeftu“, kasnije, kada on to bude definitino rješavao", ustvrdio je Dodik.

On je naveo da je to prihvaćeno da bi se osigurao novac za potrebe RS-a i, s druge strane, da se pomogne „Zarubežnjeftu“ u uvjetima, kako je rekao, kada značajno investira i čini napore da održi proizvodnju u brodskoj rafineriji.

S druge strane, tzv.veliki kredit, po Dodikovim riječima, ima svoju proceduru za odobravanje i tim kreditom, želi se pomoći stabilizaciji budžeta i javnih fondova, kao i kako RS ne bi imala probleme u isplati plaća, penzija...

Jedan dio tog iznosa išao bi, kazao je, i na „pokrivanje“ ranijih kreditnih obaveza koje dospijevaju u narednom periodu.

"Gotovo pola tog iznosa želimo da uputimo u dokapitalizaciju Investiciono-razvojne banke RS-a putem koje bismo podržali realni sektor i privrednu proizvodnju", dodao je Dodik.

Očekivanja RS-a su, kaže da taj veliki kredit bude dat na period odgode od dvije-tri godine, s kamatnom stopom od dva do tri posto i s rokom vraćanja novca od 10 od 15 godina, ali ostaje da se vidi hoće li ruska strana to prihvatiti.

"Ostaje da to završimo s bankom koja će dobiti pravo da s nama pregovara", rekao je on i naveo da je to „prava istina o kreditima te odbacuje sve druge spekulacije“.

Naveo je da je tokom jučerašnjeg razgovora s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom samo spomenuo da RS ima štete od poplava u vrijednosti od milijardu eura, odnosno u visini jednog godišnjeg entitetskog budžeta, a ne da je tražen toliki iznos kredita.

Osvrćući se na sastank s ruskim predsjednikom Putinom, Dodik je naveo da je to bila "najbolja i najuspješnija posjeta dosad, a da su sve spekulacije koje su tim povodom mogle čuti - beznačajne“.

Premijerka RS-a Željka Cvijanović je na ovoj pres-konferenciji naglasila da je potpisala sporazum s predstavnicima "Gazproma“ koji RS-u omogućava nabavku gasa bez posrednika, te vjeruje da o tome ipak neće biti problema kada je u pitanju drugi bh. entitet.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital