Vlada FBiH utvrdila budžet za 2015: 5,3 odsto manji u odnosu na ovu godinu

30.10.2014. 08:30 / Izvor: eKapija.ba
Vlada FBiH utvrdila budžet za 2015: 5,3 odsto manji u odnosu na ovu godinu

Vlada Federacije BiH /FBiH/ utvrdila je jučer Nacrt budžeta FBiH za 2015. godinu u iznosu od 2.345.247.169 KM, što je 130,3 miliona KM ili 5,3 odsto manje u odnosu na federalni budžet za 2014. godinu.

Vlada Federacije BiH /FBiH/ utvrdila je jučer Nacrt budžeta FBiH za 2015. godinu u iznosu od 2.345.247.169 KM, što je 130,3 miliona KM ili 5,3 odsto manje u odnosu na federalni budžet za 2014. godinu.

Struktura prihodovne strane predstavlja odraz ekonomske aktivnosti tokom prethodnih godina, saopšteno je iz Vlade FBiH nakon sjednice održane u Mostaru.

S obzirom na to da će BiH otplatiti Treći standby-aranžman, a otplata Četvrtog aranžmana nije dospjela, neto prihodi od indirektnih poreza su povećani nacrtom budžeta FBiH za 2015. godinu.

Rashodovna strana sačinjena je na osnovu zahtjeva budžetskih korisnika, uz uvažavanje zakonskih obveza, politika i prioriteta Vlade FBiH, ažuriranih makroekonomskih projekcija i procjena raspoloživih budžetskih sredstava, navodi se u saopštenju.

Struktura rashodovne strane predstavlja odraz provođenja mjera restriktivne javne potrošnje, što predstavlja jedan od prioriteta ekonomske politike u narednim godinama.

Najavljeno je da će fiskalna politika Vlade Federacije BiH i u 2015. godini biti orijentisana na aktivnosti koje će doprinijeti ekonomskom i socijalnom jačanju Federacije, odnosno BiH.

"U tom kontekstu se nastavljaju provoditi oštre mjere štednje u svim segmentima javne potrošnje", ističe se u saopštenju.

Danas je utvrđen i Nacrt zakona o izvršavanju Budžeta FBiH za 2015. godinu koji, uz ostalo, propisuje da budžetski korisnici odobrena sredstva mogu koristiti samo za namjene koje su određene Budžetom, a u skladu sa svojim godišnjim finansijskim planovima i po dinamici utvrđenoj tromjesečnim i mjesečnim planovima koje odobrava ministar finansija.

Budžetski korisnici dužni su da federalnom Ministarstvu finansija dostavljaju tromjesečne finansijske planove za izvršenje Budžeta 15 dana prije početka tromjesečja.

Federalno Ministarstvo finansija je upoznalo članove Vlade FBiH o izvršenju federalnog budžeta za period januar- septembar 2014. godine, a Ministarstvo energije, rudarstva i industrije o prošlogodišnjim rezultatima poslovanja privrednih društava iz oblasti industrije u 2013. godini u kojima ovo ministarstvo ostvaruje upravljačka prava po osnovu državnog kapitala.

Vlada je prihvatila i finansijske planove Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, Federalnog fonda solidarnosti i Stručne službe Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH za 2015. godinu.

Vlada FBiH je upoznata o informaciji o stanju u Rudniku mrkog uglja "Zenica" nakon rudarske nesreće koja se dogodila djelovanjem podzemnog potresa u jami "Raspotočje".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital