U zadnje tri godine jedinice lokalne samouprave izgubile 40 mil. KM

05.03.2015. 08:12 / Izvor: Fena
U zadnje tri godine jedinice lokalne samouprave izgubile 40 mil. KM

U protekle tri godine zbog aranžmana Bosne i Hercegovine s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), jedinice lokalne samouprave ukupno su izgubile više od 40 milijuna maraka.

Predsjedništvo Skupštine Saveza općina i gradova Federacije BiH zasjedalo je danas u Čitluku, a najviše pažnje u raspravi posvećeno je pitanju raspodjele javnih prihoda, odnosno politici zaduživanja viših razina vlasti.

Kako je rečeno na sjednici, u protekle tri godine zbog aranžmana Bosne i Hercegovine s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), jedinice lokalne samouprave ukupno su izgubile više od 40 milijuna maraka.

Kako su upozorili predstavnici općina u Federaciji BiH, novac dobiven od MMF-a troše isključivo više razine vlasti, a u podmirivanje tih obveza uključene su sve razine vlasti, uključujući i općine.

Po riječima direktorice Saveza općina i gradova Federacije BiH Vesne Travljanin, kada se radi o ovom problemu, više razine nemaju nimalo razumijevanja za lokalne razine vlasti.

- Stoga je Predsjedništvo Saveza zaključilo, s obzirom na to da nemamo odgovor od viših razina, odnosno imamo samo neprecizan odgovor da će se o tome oglasiti Pravobraniteljstvo Federacije BiH, da se ide dalje s pripremama za tužbu - kazala je Travljanin u telefonskoj izjavi za Fenu.

Pored problema raspodjele javnih prihoda, Predsjedništvo Skupštine Saveza općina i gradova FBiH na sjednici u Čitluku razmatalo je i nacrt strategije razvija i rada Saveza u sljedećih pet godina, koji definira oblasti na koje će se rad Saveza fokusirati u svrhu jačanja lokalne samouprave.

Na sjednici je, također, izvršena rotacija na čelu Predsjedništva Saveza. Dosadašnjeg predsjednika Husejina Smajlovića, načelnika Zenice, zamijenio je načelnik općine Čitluk Ivo Jerkić, koji će na čelu Predsjedništva Saveza biti sljedeće dvije godine. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital