Raiffeisen Bank International ostvario 225 mil. eura konsolidovane dobiti

21.11.2014. 08:06 / Izvor: eKapija.ba
Raiffeisen Bank International ostvario 225 mil. eura konsolidovane dobiti

U prva tri kvartala 2014. godine, Raiffeisen Bank International AG (RBI) je ostvarila 502 miliona eura dobiti prije oporezivanja, što predstavlja smanjenje za 28 procenata odnosno 194 miliona eura na godišnjoj osnovi.

U prva tri kvartala 2014. godine, Raiffeisen Bank International AG (RBI) je ostvarila 502 miliona eura dobiti prije oporezivanja, što predstavlja smanjenje za 28 procenata odnosno 194 miliona eura na godišnjoj osnovi.  Posmatrani period izvještavanja bio je u znaku geopolitičkih tenzija u Ukrajini, te novih opterećenja na bankarski sektor u Mađarskoj.

Dobit poslije oporezivanja opala je za 44 procenta na godišnjoj osnovi, te iznosi 259 miliona eura.  Dobit po osnovu manjinskih udjela umanjena je za 16 miliona eura na iznos od minus 34 miliona eura.  Konačni ishod je konsolidovana dobit od 225 miliona eura.

Usljed dokapitalizacije realizovane početkom 2014. godine, prosječan broj dionica u opticaju povećan je na 282,7 miliona u ovom izvještajnom periodu (u istom periodu prošle godine u opticaju je bilo 194,9 miliona dionica). Usljed pomenute dokapitalizacije zarada po dionici opala je sa 1.34 eura (koliko je iznosila u istom periodu prošle godine) na 0.42 eura.

Neto prihod od kamata porastao za 4 procenta

Prihod iz redovnog poslovanja opao je za 3 procenta, odnosno 130 miliona eura, te iznosi 4.137 miliona eura na godišnjoj osnovi.

U prvih devet mjeseci 2014. godine zabilježeno je povećanje neto prihoda od kamata za 4 procenta, odnosno 117 miliona eura, na vrijednost od 2.894 miliona eura na godišnjoj osnovi.  

Koeficijent trošak/prihod uvećan na 55,5 procenata

Opšti administrativni troškovi reducirani su za 6 procenata ili 135 miliona eura, te iznose 2.295 miliona eura na godišnjem nivou. Usljed rasta od 1,5 procenta koeficijent trošak/prihod dostigao je vrijednost od 55,5 procenata. 

Sa udjelom od 50 procenata, troškovi zaposlenika čine najveću stavku unutar opštih administrativnih troškova - isti su smanjeni za 6% odnosno 78 miliona eura, te iznose 1.149 miliona eura. 

Povećanje neto rezervisanja za potencijalne kreditne gubitke za 35 procenata uzrokovano prvenstveno krizom u Ukrajini

U poređenju sa istim periodom prošle godine, neto rezervisanja za potencijalne kreditne gubitke veća su za 35 procenata, odnosno 283 miliona eura, tako da ista iznose 1.083 milion eura. Navedeno je prvenstveno rezultat povećanja neto rezervisanja za pojedinačne kreditne gubitke od 272 miliona eura, od čega se na Ukrajinu odnosi 227 miliona eura. Neto rezervisanja za kreditne gubitke na nivou portfelja porasla za 4 miliona eura na  vrijednost od 32 miliona eura.  Suprotno tome prihod od prodaje problematičnih kredita opao je 7 miliona eura.

Koeficijent problematičnih kredita uvećan je u posmatranom periodu za 0,4 procenata u odnosu na isti period prethodne godine te iznosi 11,1 procenat. Zahvaljujući rezervisanjima za potencijalne kreditne gubitke po osnovu problematičnih kredita, u iznosu od 6.018 miliona eura, koeficijent pokrivenosti problematičnih kredita dosegao je vrijednost od 65,4 procenta (isti je krajem prethodne godine iznosio 63,1 procenat).

Negativan utjecaj promjene vrijednosti valute na ukupni kapital RBI

Zaključno sa 30. septembrom 2014. godine, ukupni kapital RBI, obračunat u skladu sa Bazelom III, iznosio je 12.333 miliona eura.  U poređenju sa vrijednošću obračunatom na kraju 2013. godine u skladu sa Bazelom II, došlo je smanjenja od 353 miliona eura , a koje je prvenstveno rezultat pada vrijednosti ukrajinske grivne i ruske rublje. Dok je povećanje kapitala realizovano početkom 2014. godine osiguralo neto dobit po osnovu kapitala, isplate državnog participacijskog kapitala u junu 2014. godine, u vrijednosti od 1.750 miliona eura, kao i privatnog participacijskog kapitala u septembru 2014. godine, u vrijednosti od 750 miliona eura, rezultirale su padom vrijednosti regulatornog kapitala.

Usljed negativnog trenda vrijednosti valute,  koeficijent viška pokrića, na kraju trećeg kvartala, imao je vrijednost of 94,2 procenta - krajem 2013. godine vrijednost ovog pokazatelja bila je 98,5 procenata. Na osnovu ukupnog rizika, opšti koeficijent kapitala Tier 1 (prelazni) iznosi 11,0 procenata, a koeficijent ukupnog kapitala 15,5 procenata.

Visoka neto rezervisanja za potencijalne kreditne gubitke u trećem kvartalu negativno su se odrazila na ostvarene rezultate

U poređenju sa drugim kvartalom, neto kamatni prihod manji je za 4 procenta odnosno 35 miliona eura, te iznosi 940 miliona eura.  Neto prihod od naknada i provizija porastao je za 15 miliona eura u odnosu na drugi kvartal, te iznosi 404 miliona eura.

U odnosu  na prethodni kvartal, neto prihod od trgovanja povećan je sa 28 miliona eura na 30 miliona eura.  Navedeno je rezultat rasta neto prihoda po osnovu kamatonosnih transakcija u Poljskoj, Češkoj Republici i Rumuniji.  U Rusiji su iskazani valorizacioni gubici.  Suprotno tome, devizne transakcije zabilježile su negativan trend i to uglavnom u Rusiji i Ukrajini gdje je značajna valutna devalvacija dovela do gubitka vrijednosti po osnovu derivata i deviznih pozicija.

Neto rezervisanja za potencijalne kreditne gubitke porasla su za 80 procenta ili 228 miliona eura, te iznose 515 miliona eura na kvartalnoj osnovi. Pomenuto se uglavnom odnosi na Corporate segment Grupacije te na Ukrajinu.  Posmatrano općenito, neto rezervisanja za pojedinačne kreditne gubitke uvećana su za 214 miliona eura, a rezervisanja za kreditne gubitke na nivou portfelja za 15 miliona eura.

Konsolidovani gubitak u trećem kvartalu 2014. godine iznosio je 119 miliona eura, što je 302 miliona eura manje nego u prethodnom kvartalu.

"Kao što smo i očekivali, negativni jednokratni efekti utjecali su na kvartalne rezultate.  Kriza u Istočnoj Ukrajini dovela je do značajnog povećanja troškova rizika, a nenaklonjena bankarska regulativa u Mađarskoj utrla je put visokim popratnim troškovima, dok je poslovni rezultat ostao skoro nepromijenjen u udnosu na prethodni kvartal.  Što se tiče trendova na ostalim našim tržištima, dosta smo zadovoljni.  Stoga, prema našim očekivanjima, u predstojećoj finansijskoj godini trebali bismo se vratiti u zonu ostvarivanja dobiti te ostvariti konsolidovanu dobit u srednjem trocifrenom milionskom iznosu", istakao je Karl Sevelda, generalni direktor RBI, u svom komentaru.

Prognoza

RBI očekuje da će u 2014. godini krediti i avansi klijentima otprilike zadržati nivo iz prethodne godine. Očekuje se da zahtjevi za neto rezervisanjima dosegnu nivo od 1.800 miliona eura u 2014. godini.

Međutim, eventualno dodatno pogoršanje situacije u Ukrajini i Rusiji moglo bi utjecati na rezultate. U okviru RBI programa smanjenja troškova, banka planira da do 2016. godine svede opšte administrativne troškove na nivo ispod onog ostvarenog u 2012. godini.

RBI ima za cilj postići u pomenutom periodu koeficijent troškova i prihoda u rasponu od 50 do 55 procenata do 2016. godine. Prema očekivanjima troškovi u 2014. godini trebali bi biti niži od onih iz 2013. godine. Usljed najnovijih dešavanja, 2014. godina vjerovatno će biti završena sa negativnim rezultatom. U 2015. godini, konsolidovana dobit trebala bi se kretati u okviru srednjih trocifrenih milionskih cifara.

Posmatrano srednjeročno, RBI ima za cilj ostvarivanje povrata na kapital prije poreza od cca 14 procenata te konsolidovani povrat na kapital od cca 11 procenata.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital