Prosječna martovska neto plata u RS-u 815 KM

24.04.2014. 12:07 / Izvor: SRNA
Prosječna martovska neto plata u RS-u 815 KM

Neto plata isplaćena u martu ove godine u odnosu na februarsku realno je manja za 0,8 odsto, dok je u odnosu na neto platu iz marta prošle godine realno veća za 3,8 odsto.

Prosječna martovska neto plata u Republici Srpskoj bila je 815 KM, a prosječna bruto plata 1.316 KM.

Neto plata isplaćena u martu ove godine u odnosu na februarsku realno je manja za 0,8 odsto, dok je u odnosu na neto platu iz marta prošle godine realno veća za 3,8 odsto.

Najviša martovska neto plata od 1.284 KM bila je u području finansijske djelatnosti, a najniža od 500 KM u području administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti.

Nominalan rast neto plate u martu u odnosu na februar od 8,9 odsto bio je u područiju obrazovanja, te 3,8 odsto u područiju informacija i komunikacija.

Najveće smanjenje plate u posmatranom periodu od 6,1 odsto bio je u području ostale uslužne djelatnosti, te u vađenju ruda i kamena za 4,3 odsto.

Ukupan obim razmjene 1,74 milijarde KM

Republika Srpska je za tri mjeseca ove godine ostvarila ukupan obim robne razmjene sa inostranstvom od 1,74 milijarde KM, dok je pokrivenost uvoza izvozom bila 58 odsto.

Vrijednost ostvarenog izvoza u posmatranom periodu bila je 638,74 miliona KM, a uvoza 1,1 milijardi KM.

Vrijednost izvoza u prva tri mjeseca ove godine u odnosu na isti period prošle godine je veća za 14 odsto, a uvoza za 7,4 odsto.

Najveća ostvarena vrijednost izvoza u prvom tromjesječju od 112 miliona KM bila je u poslovanju sa Italijom, dok je vrijednost ostvarenog izvoza u Srbiju bila 98 miliona KM.

Iz Rusije je uvezena roba vrijedna 259 miliona KM, a iz Srbije roba vrijedna 161 milion KM.

Najveće učešće u izvozu imali su naftna ulja i ulja dobijena od bitumenoznih materijala, dok su u uvozu najveće učešće imali nafta i sirova ulja od bitumenoznih materijala.

Po ekonomskim grupacijama zemalja, Republika Srpska je za tri mjeseca ove godine u EU izvezla robu vrijednu 454,79 miliona KM, dok je uvoz iz Unije iznosio 447,13 miliona KM.

U zemlje CEFTA plasirana je roba u vrijednosti od 139,2 miliona KM, dok je iz te grupacije zemalja uvezena roba vrijedna 178,04 miliona KM.

Martovski rast proizvodnje 1,4 odsto

Kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja u martu ove godine u odnosu na isti mjesec 2013. veća je za 1,4 odsto.

Posmatrano po granama industrijske proizvodnje, u vađenju ruda i kamena ostvaren je najveći procentualni rast od 12,3 odsto.

U prerađivačkoj industriji je u martu ove godine u odnosu na isti mjesec prošle godine ostvaren rast proizvodnje od 8,7 odsto, dok je pad od 20,3 odsto bio kod proizvodnje i snabdijevanja električnom energijom, gasom, parom i klimatizaciji.

Prema ekonomskoj namjeni proizvoda, u martu ove godine u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec najveći procentualni rast od 21,9 odsto registrovan je kod kapitalnih proizvoda.

Broj zaposlenih u industriji Republike Srpske u martu ove godine u odnosu na isti mjesec prošle godine veći je za 2,4 odsto.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital