Kozarić: Formiranje bankarske unije EU donosi probleme za BiH

27.05.2015. 12:16 / Izvor: eKapija.ba
Kozarić: Formiranje bankarske unije EU donosi probleme za BiH

Guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić izjavio je danas u Sarajevu da će formiranje bankarske unije u EU donijeti nove probleme u bankarski sektor BiH .

Guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić izjavio je danas u Sarajevu da će formiranje bankarske unije u EU donijeti nove probleme u bankarski sektor BiH jer će s nivoa Evropske centralne banke (ECB) biti nadzirano poslovanje "sistemski važnih banaka" dok će ostale nadzirati domaći supervizori, koji su u BiH entitetske agencije za bankarstvo dok je CBBiH koordinator.

On je, na konferenciji "Izazovi bankarskog sektora u centralnoj Evropi", rekao da najveći izazov za BiH  predstavlja pitanje ko će nadzirati poslovanje domaćih, a ko "sistemskih" banaka, kojih na bh. tržištu ima sedam i riječ je o velikim bankama od kojih je većina iz EU. 

Kozarić je istakao da se u sklopu pregovora s MMF-om govori o bankarskoj rezoluciji, jer je jedno od ključnih pitanja u strukturi bankarske unije način na koji će biti rješavano stanje banaka koje se nađu u problemima, a prijedlog je formiranje posebnog fonda iz kojeg bi bile finansirane te greške bankara.

Dodao je da u BiH još ne postoji takvo rješenje i da su u toku razgovori da li će to biti u sklopu agencija za bankarstvo ili Agencije za osiguranje depozita, ali da adekvatno rješenje mora biti iznađeno da bismo bili u mogućnosti odgovoriti na eventualne buduće krize u bankarskom sektoru.

Kozarić je pojasnio da, osnivanjem bankarske unije, države EU više neće plaćati greške bankara, jer se u slučajevima poput Grčke i Kipra pokazalo da se time ugrožava stabilnost cijele zemlje, a budući da 95 posto aktive u BiH drže strane banke to će sve imati ujecaj i na nas.

Rukovodilac Ureda za razvoj u Agenciji za bankarstvo FBiH Tanja Pavlović rekla je da će nadzor nad subsidijarima banaka iz EU u BiH ostati u nadležnosti entitetskih agencija za bankarstvo, ali da će biti razvijena saradnja i razmjena informacija s ECB da bismo mogli preventivno djelovati da se eventualni negativni utjecaj u okviru "majke banke" u EU ne bi odrazio na subsidijare u BiH.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital