Ekonomske analize Raiffeisen banke: Očekuje se nastavak oporavka i u 2014.

17.04.2014. 12:41 / Izvor: eKapija.ba

Raiffeisen Bank Bosna i Hercegovina d.d. Sarajevo je na nedavno održanoj press konferenciji iznijela svoju analizu stanja ekonomije u BiH i svijetu.

Raiffeisen Bank Bosna i Hercegovina d.d. Sarajevo je na nedavno održanoj press konferenciji iznijela svoju analizu stanja ekonomije u BiH i svijetu.

U njihovoj makroekonomskoj analizi stoji da je 2013. godinu obilježio izlazak iz recesije zemalja eurozone, ali i dalje je ostao problem relativno visoke nezaposlenosti.

U SAD je bila bolja situacija, rast BDP-a skoro 2 %, a uspjeli su spustiti i nezaposlenost ispod 7 posto.

"U 2013. godini smo imali znakove nestabilnosti, loših vijesti, ali ekonomski oporavak je bio dovoljno jak. U eurozoni smo imali neugodnu situaciju na Kipru kada je bila bankarska kriza, ali to nije uspjelo da inficira eurozonu i da ima negativan uticaj na oporavak", kazao je Michael Müller, direktor Raiffeisen Bank Bosna i Hercegovina.

Raiffeisen banka je podržala taj oporavak kroz relativno niske referentne kamate.

Oni ističu da se u 2014. godini ništa drugo ne očekuje nego nastavak rasta, kao i BDP-a od 2%. Ove godine će i periferne zemlje, poput Španije i Portugala izaći iz recesije, dok je u SAD-u procjena rasta od 2,5 posto.

"Na žalost imamo određene rizike, a to je kriza u Ukrajini, što može imati itekako negativne uticaje. Ali ostaje nada da neće doći do poremećaja. Ako sve bude pod kontrolom trebalo bi i u '14 godini imati pozitivan tok oporavka", navodi on.

Müller ističe da je vrlo bitna činjenica stvaranje evropske bankarske unije za stabilnost bankarskog sektora u EU.

Iako u eurozoni postoji jedna valuta, pri svakoj krizi, uvijek su bile banke na meti. "Tako da se Evropska unija odlučila za određene mehanizme koje trebaju stabilizirati te banke. Mi to već osjetimo kroz nove regulative. Cijeli nadzorni mehanizam bi trebao do kraja ove godine da bude već operativan. On predstavlja zajednički sistem rješavanja krize u bankama i osiguranja depozita", navodi direktor Raiffeisen banke.

Oporavak zemalja eurozone imao je pozitivan uticaj i na Bosnu i Hercegovinu tako da smo već u '13 godini imali rast BDP-a od skoro dva posto. Jedan ključni faktor u tom je bio izvoz roba i rast industrijske proizvodnje za sedam posto.

No rastu su veoma doprinijeli infrastrukturni radovi, prije sve na koridoru Vc, u što ulazi puno novaca i to je odmah pokretač daljeg oporavka.

"Banke su u 2013. godini podržali taj rast uz rast kreditnog portfelja za oko tri posto. Prošle godine privatna potrošnja je pala, ali neznatno, a već je počeo pad nezaposlenosti. Priliv stranih investicija je relativno nizak, dok smo uspjeli imati balansirane budžete pogotovo kroz prinos MMF. Imali smo četiri tranše, tri smo uspjeli povući", priča Müller.

On navodi da je ekonomski izgled za 2014. godinu za našu zemlju relativno pozitivan, no da se rast očekuje samo u određenim sektorima. Ipak oni smatraju da se ukupna ekonomija okrenula u pozitivnom smjeru.

Za dalji rast ekonomije kako u svijetu, tako i u BiH biće jako bitna situacija u Evropi, gdje ostaje određena nada da Rusija i Ukrajina neće imati preveliki uticaj. Što se tiče BiH, na faktor rasta i dalje će uticati  infrastrukturni radovi, gdje se očekuje 1,4 milijarde KM priliv stranih novaca.

"Što je vrlo bitno, ove godine je predviđeni rast privatne potrošnje od 0,5 posto. Nije velika brojka, ali važno je da trend rasta ide prema gore. Znači sve ukupno za ovu godinu relativno pozitivan izgled. No mi imamo izbornu godinu koja za sobom ponese jako puno određenih nesigurnosti, ali smatramo da ekonomija u velikim dijelovima ne ovisi od političkih dešavanja i da će nastaviti dalje", zaključuje Müller.

A.Š.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital