Deutsche Bank: Hrvatska nije profitirala od ulaska u EU

22.08.2014. 10:39 / Izvor: Deutsche Welle
Deutsche Bank: Hrvatska nije profitirala od ulaska u EU

Hrvatska će tek srednjoročno imati koristi od članstva u EU-u, ali samo ako provede nužne reforme, kaže analitičar Deutsche Banka Kevin Körner u intervjuu za Deutsche Welle.

Hrvatska će tek srednjoročno imati koristi od članstva u EU-u, ali samo ako provede nužne reforme, kaže analitičar Deutsche Banka Kevin Körner u intervjuu za Deutsche Welle…

Kaže da je Hrvatska, pored Grčke, to je jedina članica EU-a koja je neprekidno u recesiji od izbijanja financijske krize. 2013. je gospodarstvo zabilježilo pad od 0,9 posto, što znači da je recesija vladala petu godinu za redom.

''Od početka financijske krize gospodarstvo je realno smanjeno za 12 posto. Naravno, to je puno. Na žalost, ni za ovu godinu prognoze nisu bolje. U međuvremenu skoro svi analitičari polaze od toga da će hrvatsko gospodarstvo i ove godine bilježiti lagani pad. To će biti šesta godina recesije'', navodi on,

Dodaje da je situacija, u usporedbi s prošlom godinom, prije ulaska u EU, gotovo nepromijenjena. Čimbenici, koji su odgovorni za taj negativni rast, slični su kao i godinu dana ranije. S jedne strane, imamo slabu potražnju na domaćem tržištu, i što se tiče privatnih domaćinstava i poduzeća, a i što se tiče države. Nezaposlenost je i dalje vrlo velika, trenutačno negdje oko 18 posto. Kreditni plasman je i dalje negativan.

"Još jedan čimbenik koji opterećuje gospodarstvo je i zadaća države da konsolidira svoju fiskalnu bilancu. To se odražava direktno tako što se smanjuje državna potrošnja, a indirektno kroz opterećenja porezima i doprinosima. Prošle godine je proračunski deficit iznosio skoro pet posto BDP-a, dakle daleko iznad dopuštenih tri posto. I javni dug je s više od 60 posto bio iznad EU-ove granice. Zato je Europska komisija početkom godine protiv Hrvatske otvorila postupak prekomjernog deficita", navodi on. 

Kratkoročno gledano, kaže, mora se reći da je izostao veći gospodarski polet nakon ulaska u EU. A tu su i drugi čimbenici, poput CEFTA-e. Hrvatska je bila dio tog sporazuma o slobodnoj trgovini u regiji. Njega se morala odreći ulaskom u EU, navodi Körner.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital