Počeo tehnički prijem IV završne faze obnove Vijećnice

11.04.2014. 15:10 / Izvor: eKapija.ba

Komisija za tehnički pregled danas je ušla u sarajevsku Vijećnicu, čime je počeo postupak tehničkog prijema IV završne faze obnove ovoga objekta.

Komisija za tehnički pregled danas je ušla u sarajevsku Vijećnicu, čime je počeo postupak tehničkog prijema IV završne faze obnove ovoga objekta.

Tim povodom članovi Komisije, koje je imenovalo Federalno ministarstvo prostornog uređenja, održali su sastanak sa predstavnicima nadzorne službe firme Safege, glavnog izvođača – „Unigradnje“ i podizvođača na IV završnoj fazi obnove ovog kulturno-historijskog spomenika.

Sastanku su u ime Grada Sarajeva - lidera Projekta obnove sarajevske Vijećnice, prisustvovali gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić i njegov zamjenik Aljoša Čampara, kao i predstavnici Delegacije EU u BiH, koja je iz IPA fondova u vrijednosti od pet miliona eura finansirala ovu posljednju fazu obnove.

Učesnici sastanka su definisali organizacioni plan aktivnosti oko tehničkog prijema, pregleda projektno-tehničke i građevinske dokumentacije i vizuelnog pregleda objekta, nakon čega Federalno ministarstvo za prostorno uređenje treba da izda upotrebnu dozvolu.

Prilikom obilaska objekta nakon sastanka, učesnici su bili impresionirani poslovima koji se obavljaju, te vrlo pažljivim i detaljnim radom na rekonstrukciji Vijećnice u nastojanju da se ona vrati u originalno prvobitno stanje.

S obzirom na trenutnu dinamiku i intenzitet radova, već sada je jasno da će se Vijećnica svečano otvoriti na Dan Evrope i pobjede nad fašizmom, 9. maja ove godine.

Zajedno sa brojnim zvanicama, ceremoniji otvaranja ovog simbola stradanja, ali i njegovog uzdizanja i neuništivosti, prisustvovat će i Peter Sorensen, ambasador Delegacije Evropske unije u BiH, koji je iz svog ureda već potvrdio svoj dolazak.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije