Projekt Zeleni otoci: Male ade postaju jedinstvena prirodna oaza

30.10.2014. 13:51 / Izvor: eKapija.ba
Projekt Zeleni otoci: Male ade postaju jedinstvena prirodna oaza
OTVORI GALERIJU

U toku je realizacija prekograničnog, dugo najavljivanog projekta "Zeleni otoci", koji između ostalog podrazumijeva i uređenje Malih ada u Bosanskoj Krupi.

U toku je realizacija prekograničnog, dugo najavljivanog projekta „Zeleni otoci“, koji između ostalog podrazumijeva i uređenje Malih ada u Bosanskoj Krupi. Već nekoliko dana traju radovi na izgradnji drvenih mostova kako bi se povezalo svih osam riječnih ostrva, kao i uređenju pješačkih staza. Nakon toga pristupit će se izgradnji rasvjete, postavljanju drvenih klupa, kreiranju mjesta za odmor sa nadstrešnicama, te izgradnji sanitarnih grupa. Radove vrijedne oko 100 hiljada KM danas je obišao i načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović.

Male ade su jedna od najljepših i najposjećenijih prirodnih destinacija u Bosanskoj Krupi. Nalaze se u središtu grada i čine ih osam riječnih ostrva koja su do sada djelimično uređena i mostovima povezana. Na njima se već nalazi sportski teren za odbojku, tzv. teretana na otvorenom, dječija igraona, mjesta za odmor i kupanje u rijeci Uni.

Projektom „Zeleni otoci“ predviđena je potpuna revitalizacija Malih ada, dakle izgradnja još četiri drvena mosta i povezivanje svih malih ostrva, potpuno uređenje, a samim tim stvaranje većeg prirodnog ambijenta koji će služiti za razvoj turizma.

Male ade će kao i do sada samo u većem kapacitetu služiti i za druženje, kampovanje, bavljenje sportom, rekreacijom, organiziranje manifestacija svih karaktera.

Općina Bosanska Krupa će, prema riječima načelnika Armina Halitovića, ovaj prostor kada se u skorije vrijeme u potpunosti uredi, na korištenje ustupiti svim zainteresiranim turističkim i ugostiteljskim radnicima.

Povezivanje Malih ada sa Velikom adom koje dijeli također samo Una, a na kojoj se nalazi Sportsko-rekreacioni centar, gradski stadion, te dva pomoćna, nije predviđeno ovim projektom, ali kako se moglo čuti od načelnika tokom današnjeg obilaska, najvjerovatnije je da će uslijediti po okončanju ovih radova. Kako ističe, nije velika investicija a mnogo će značiti i građanima i turistima.

Inače, projekt “Zeleni otoci” je rezultat uspješnog partnerstva između Općine Bosanska Krupa, Centra za promociju lokalnog razvoja PLOD Centar i Općine Bihać. Finansiran je sredstvima EU u okviru IPA Programa za prekograničnu saradnju Hrvatska – Bosna i Hercegovina 2007-2013. Vrijednost projekta sa bh. strane je 207,035,47 EUR, a implementirat će se u partnerstvu sa Zadarskom županijom i Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Zadarske županije. Cilj projekta je očuvati, revitalizirati i promovisati odabrane urbane zelene površine na području općine Bosanska Krupa, općine Bihać i Zadarske županije, te zajedničkim aktivnostima doprinijeti očuvanju i zaštiti prirode.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije