Počinje realizacija prekograničnog projekta Zeleni otoci

10.06.2014. 16:01 / Izvor: eKapija.ba

Potpisali ugovori o izvođenju radova na rekontrukciji drvenih pješačkih mostova i uređenja ada na rijeci Uni u okviru prekograničnog projekta Zeleni otoci. Vrijednost ugovorenih radova je preko 100 hiljada KM.

Načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović i direktorica firma BC-GRADNJA Fahira Bešić potpisali su govor o izvođenju radova na rekontrukciji drvenih pješačkih mostova i uređenja ada na rijeci Uni u okviru prekograničnog projekta „Zeleni otoci“. Vrijednost ugovorenih radova je preko 100 hiljada KM što je Općina osigurala iz IPA Fonda. Radovi počinju u ponedjeljak, dok se završetak očekuje za tri mjeseca.

Projekt “Zeleni otoci” je rezultat uspješnog partnerstva između Općine Bosanska Krupa, Centra za promociju lokalnog razvoja PLOD Centar i Općine Bihać. Finansiran je sredstvima EU u okviru IPA Programa za prekograničnu saradnju Hrvatska – Bosna i Hercegovina. Ukupna Vrijednost projekta sa bh. strane je 207,035,47 EUR, a implementirat će se u partnerstvu sa Zadarskom županijom i Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Zadarske županije. Između tih predstavnika, partnera, danas je u Bosanskoj Krupi održan i sastanak na kojem je analizirano sve ono što je do sada urađeno, ali je napravljen i plan daljnje realizacije projekta.

Projektom su predviđeni radovi kojima će se revitalizirati gradski parkovi i zelene površine, između ostalih i Male ade u općini Bosanska Krupa. Kroz projekt će se između ostalog izgraditi novi i rekonstruisati postojeći drveni mostovi između riječnih otoka, parkovni mobilijar kao i pješačke staze, kreirati mjesta za odmor sa nadstrešnicama, instalirati rasvjeta i izgraditi sanitarne grupe.

Općina Bosanska Krupa na čelu sa općinskim načelnikom Arminom Halitovićem i timom koji je kandidirao ovaj projekt, uz zaista vrijedna finasijska sredstva kojim će Male ade dobiti željenu sliku i korist, potvrđena je i kao educiran partner za sve naredne projekte prekogranične saradnje, koji predstavljaju jedan od najznačajnijih izvora u realizaciji planiranih strateških ciljeva u oblasti ekologije, ali i u drugim granama. Ovo je već drugi projekt prekogranične saradnje koji će Općina Bosanska Krupa implementirati u okviru IPA projekta.

Općine Bosanska Krupa i Bihać će zajedno sa Zadarskom županijom kreirati zajednički sistem upravljanja gradskim zelenim površinama, te Geografsko-informacioni sistem (GIS).

Općina Bosanska Krupa i Općina Bihać će ovim i drugima projektima koje podržava EU na ovom području doprinijeti podizanju kvalitete života kroz revitalizaciju i zaštitu životne sredine, te promovisati svoja područja kao atraktivne turističke destinacije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije