Izmjene prostornog plana najznačajnije u prvih 100 dana

06.04.2015. 07:42 / Izvor: SRNA
Izmjene prostornog plana najznačajnije u prvih 100 dana

Realizovan je Drugi projekat za upravljanje čvrstim otpadom, koji se finansira iz sredstava Svjetske banke, a čiji je cilj izgradnja regionalnih sanitarnih deponija na području Srpske - navodi ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić.

Realizovan je Drugi projekat za upravljanje čvrstim otpadom, koji se finansira iz sredstava Svjetske banke, a čiji je cilj izgradnja regionalnih sanitarnih deponija na području Srpske - navodi ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić.

Izmjene i dopune Prostornog plana Republike Srpske do 2025. godine, koje je usvojila Narodna skupština, jedan su od najznačajnijih dokumenata ne samo za Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, već i za Vladu Srpske u prvih 100 dana rada, ističe resorni ministar Srebrenka Golić.

Ona ocjenjuje da je ovim  "tehničkim ustavom" uveden integralni pristup prostornom razvoju Srpske, zasnovan na sagledavanju međusobnih uticaja ekonomskog, socijalnog i ekološkog razvoja.

"Definisana je nova koncepcija prostornog razvoja Srpske, zasnovana na aktiviranju svih njenih resursa i potencijala, koja treba da poveća konkurentnost njenih dijelova ravnopravno i veću socijalnu koheziju, te eliminaciju siromaštva i veće zapošljavanje“, navodi Golićeva u intervjuu Srni.

Prema njenim rijčima, osim provođenja aktivnosti na izradi takozvanog prvog paketa mjera za oporavak privrede, odnosno seta reformskih zakona, od početka rada vlade  stvarani su uslovi za dalji i intenzivniji rast građevinarstva, s obzirom da je u 2014. zabilježen blagi porast u ovoj oblasti.

"Intenzivirane su aktivnosti na međusobnom priznavanju licenci u oblasti građevinarstva između Republike Srpske i Srbije, što će našim građevinarima omogućiti nesmetan rad na teritoriji Srbije, te bolju fluktuaciju kadra i zajednički nastup na trećim tržištima", napominje Golićeva.

Tu je  i set podzakonskih akata iz oblasti zaštite životne sredine, te aktivnosti na izradi Strategije upravljanja otpadom, koja se finansira iz sredstava Svjetske banke i sredstava Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost, kao i četiri informacije iz oblasti zaštite životne sredine koje je Vlada Srpske usvojila.

Golićeva  ističe da je završena pripremna faza Projekta "Energetska efikasnost u BiH",  koji će se finansirati iz sredstava Svjetske banke - Međunarodna asocijacija za razvoj, a koji ima za cilj rekonstrukciju javnih zgrada uvođenjem mjera energetske efikasnosti, što bi trebalo da počne da se realizujje u narednih nekoliko sedmica.

Ministarstvo je, u okviru Regionalnog projekta energetske efikasnosti, koji Evropska banka za obnovu i razvoj provodi u zemljama zapadnog Balkana, u januaru organizovalo radionicu "Implementacija ESKO modela u javnom sektoru u Republici Srpskoj", na kojoj je predstavljen prijedlog ESKO modela za Srpsku diskusijom sa privrednim subjektima, bankama, javnim institucijama i drugim potencijalnim učesnicima.

Realizovan je i Drugi projekat za upravljanje čvrstim otpadom, koji se finansira iz sredstava Svjetske banke, a čiji je cilj izgradnja regionalnih sanitarnih deponija na području Srpske.

Ministarstvo kontinuisano vrši nadzor nad provođenjem procedura nabavki robe i usluga, te izvršenja radova, koordinacijom svih aktivnosti i izvještavanjem prema Svjetskoj banci.

To se čini  u skladu sa projektnim dokumentima u svim regijama koje su potpisale sporazume o kreditnom zaduženju, pri čemu je za deponije Prijedor, Zvornik, Banjaluka i Bijeljina u proteklih sto dana Vlade potrošeno 314.107 KM.

Ministarstvo prati i kontroliše sve aktivnosti na rehabilitaciji Regionalne deponije Ramići, za koje je Evropska komisija odobrila donaciju iz IPA fonda za 2010. godinu u iznosu od 2,854 miliona evra, dok je iz IPA granta u proteklih sto dana za te poslove uloženo 413.513 KM", rekla je ministar Golić.

Golićeva podsjeća na GIZ Projekat energetske efikasnosti, koji se finansira na osnovu Sporazuma o tehničkoj saradnji između NJemačke i BiH, a koji implementira NJemačko društvo za međunarodnu saradnju, s ciljem pružanja tehničke pomoći pri izradi zakonodavnog okvira u oblasti energetske efikasnosti i uspostavljanje informacionog sistema za energetsku efikasnost u Srpskoj.

U toku su redovne aktivnosti u okviru Razvojnog programa Republike Srpske, kojim Ministarstvo, zajedno sa Republičkom direkcijom za obnovu i izgradnju, prati realizaciju projekata finansiranih iz ovog programa u vezi sa izgradnjom vodovodne i kanalizacione infrastrukture.

Kontinuirano se radi i na praćenju realizacije Projekta komunalne infrastrukture - izgradnje vodovoda i kanalizacije u opštini Kostajnica, koji se finansira iz budžeta Republike Srpske, u saradnji sa Republičkom direkcijom za obnovu i izgradnju i Ministarstvom finansija.

Golićeva  najavljuje skori sastanak sa predstavnicima organizacija populacije, koja je,  kako je navela, oštećena odlukom Ustavnog suda da su finansijske olakšice za legalizaciju bespravno sagrađenih objekata iz Zakona o uređenju prostora i građenju - neustavne, kako bi došli do zajedničkog modela za rješavanje ovog pitanja, nakon čega će biti predložene izmjene Zakona.

"Veoma brzo očekujemo zvaničnu posjetu Banjaluci potpredsjednika Vlade Srbije Zorane Mihajlović, tokom koje će biti potpisan i Memorandum o međusobnom priznavanju licenci", najavljuje Golićeva.

Tokom te posjete očekuju se i konkretni dogovori u vezi sa formiranjem Konzorcijuma kompanija iz Republike Srpske i Srbije iz oblasti građevinarstava radi zajedničkog nastupa na trećim tržištima.

Golićeva najavljuje aktivnosti na daljoj reformi privrednog sistema i  napominje da je  otvorena  javna rasprava o radu Inspektorata, pri čemu je borba protiv sive ekonomije prioritet.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije