Investitori SAD-a, Švedske i Turske upoznati za potencijalima grada Bihaća

29.09.2014. 16:14 / Izvor: eKapija.ba
Investitori SAD-a, Švedske i Turske upoznati za potencijalima grada Bihaća

Potpisivanjem memoranduma grad Bihać zajedno sa gradovima Banja Lukom, Bjeljinom, Tuzlom, Ljubuškim i Centar Sarajevo, postao je regionalni centar za realizaciju GOLD projekta vrijednog 25 miliona dolara.

S ciljem privlačenja domaćih i stranih investitora, grad Bihać organizirao je u petak, 26. septembra, u saradnji sa GOLD projektom i Razvojnom agencijom USK-a prezentaciju privrednih potencijala Bihaća. Prezentaciji su pored domaćina, Emdžada Galijaševića, gradonačelnika Bihaća prisustvovali čelni ljudi GOLD projekta, RA USK-a, FIPA-e, mljekare Meggle, te investitori iz SAD-a, Švedske, Turske i Francuske.

"Preko 150 miliona KM investicija u gradu Bihaću u protekle dvije godine najbolji su pokazatelj koliko je grad Bihać otvoren za investitora. To smo pokazali kroz niz mjera i odluka kako pri kupovini državnog zemljišta za gradnju fabrika u proizvodnom sektoru, tako i kroz podršku pri registraciji firmi. Činimo sve da smanjimo birokratske procedure i olakšamo investitoru i uzmemo li u obzir geostrateški položaj grada Bihaća, sasvim siguran sam da možemo ponuditi naše turističke, privredne i poljoprivredne potencijale svkom ko želi ulagati u grad Bihać", kazao je gradonačelnik Galijašević.

Dodao je da su rezultati njihovog rada već vidljivi u posljednje dvije godine te da će zato i dalje maksimum napora usmjeriti u olakšavanje procedura domaćim i stranim potencijalnim investitorima.

Da je grad Bihać prepoznat kao lokalna zajednica koja u posljednje dvije godine nizom konkretnih mjera i odluka stvara pogodnosti za investitora potvrđuju i projekti koje Bihać realizira sa USAID-om i SIDA-om na Projektu unapređenja lokalnog razvoja (GOLD).

Potpisivanjem memoranduma grad Bihać zajedno sa gradovima Banja Lukom, Bjeljinom, Tuzlom, Ljubuškim i Centar Sarajevo, postao je regionalni centar za realizaciju GOLD projekta vrijednog 25 miliona dolara. Kako je istaknuto projekat ima za cilj promovisanje integrisanog i sveobuhvatnog planiranje lokalnog ekonomskog razvoja i realizaciju aktivnosti između općina, kantona i entiteta u sektorima sa najvećim potencijalom za brz, održiv rast novih radnih mjesta.

Također, grad Bihać izabran je među deset općina u Bosni i Hercegovini u EU projekat pod nazivom  “Podrška uspostavljanju i jačanju poslovne infrastrukture za poboljšanje konkurentnosti malog i srednjeg poduzetništva- Studije izvodljivosti za Poslovni park Kamenica u sklopu projekta EU. Nakon prezentacije investitori su zajedno sa predstavnicima grada Bihaća posjetili poslovnu zonu "Kamenica" i firmu Meggle Bihać.

 

 

 

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije