Ceste Federacije na području Bihaća planiraju milionske investicije

01.04.2015. 15:37 / Izvor: eKapija.ba
Ceste Federacije na području Bihaća planiraju milionske investicije

Na poziv Emdžada Galijaševića, gradonačelnika Bihaća, danas je u Bihaću boravio menadžment Federalne direkcije za ceste na čelu sa direktorom Filipom Vujevim.

Na poziv Emdžada Galijaševića, gradonačelnika Bihaća, danas je u Bihaću boravio menadžment JP Ceste Federacije BiH d.o.o. Sarajevo na čelu sa direktorom Filipom Vujevom. Sastanak je bio prilika da se gradska uprava Bihaća upozna sa projektima koji će biti realizirani u ovoj godini od strane direkcije, kao i sa projektima koji su u planu realizacije nakon što Parlament FBiH odobri kreditna sredstva za modernizaciju magistralnih puteva za period 2015-2019.godine.

Prema riječima Filipa Vujeve, direktora Federalne direkcije za ceste, postignut je dogovor sa EBRD bankom o kreditnom zaduženju za modernizaciju magistralnih pravaca  u  FBiH od čega bi za projekte u Unsko-sanskom kantonu bilo izdvojeno nešto više od 36 miliona eura. Riječ je o projektu izgradnje puta GP Izačić –Kamenica vrijednom 15 miliona eura gdje bi se radio put dužine 6 km sa jednim tunelom i šest mostova.

Za ovaj projekat direkcija mora obezbijediti sredstva za eksproprijaciju. Na području Bihaća planiran je i završetak puta prema Bosanskoj Krupi ukupne vrijednosti 12 miliona eura, od čega bi za završetak puta prema Bosanskoj Krupi bilo izdvojeno 8 miliona eura, a za spajanje na put na potezu Čavkići-Mali Lug zaobilaznica kod BIRA-e 4 miliona eura.

"Od kreditnih sredstava također je u planu devijacija puta 5.korpusa na ulazu u grad Bihać, izgradnja treće trake za spora vozila na potezu Ripački klanac – Dubovsko i Lanište- Ključ, zaobilaznica oko Ključa, put prema Sanskom Mostu. Očekujem da će novi saziv Parlamenta F BiH odobriti sredstva i da ćemo već ove godine krenuti sa projektima u cijeloj Federaciji", dodao je Vujeva.

Kada su u pitanju tekući projekti koji su odobreni Planom i programom direkcije za 2015.godinu, prema riječima gradonačelnika Galijaševića, ove godine osigurana su sredstva u iznosu nešto većem od 1,1 milion KM za nekoliko infrastrukturnih projekata.

"Predstavnici Federalne direkcije upoznali su me sa projektima koji će se realizirati ove godine, a riječ je o nastavku izgradnje pješačke staze u MZ Kamenica vrijednog 250.000 KM, proširivanja kanala za oborinske vode uz put u Jablanskoj ulici vrijednog 100.000 KM, izgradnje treće trake na raskrsnici za Kulen Vakuf  vrijedne 250.000 KM, izgradnja raskrsnice i mosta za MZ Brekovica vrijednog 500.000 KM i rješavanje oborinskih voda sa puta u MZ Čavkići", kazao je gradonačelnik Galijašević.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije