Cazin prvi u BiH dobija biljni prečišćivač otpadnih voda

02.08.2013. 10:27 / Izvor: eKapija.ba

U općini Cazin uspješno je realiziran pilot projekat izgradnje glavnog kolektora i biljnog prečistača za kanalizaciju u naselju Ljubijankići. Investicija je vrijedna 1.150.000 maraka.

Delegacija Općine Cazin na čelu sa načelnikom Nerminom Ogreševićem, predstavnicima Komunalno-stambenog fonda, Vodovoda i Una Consultinga, posjetila je jučer mjesto realizacije projekta biljnog prečišivača i glavnog kolektora u Ljubijankićima, koji je u završnoj fazi.

Osim Slovenije i Hrvatske, koja ima biljni prečišćivač manjeg obima, nijedna od balkanskih zemalja još uvijek nije primjenila ovaj sistem. Naš kanton će se već u septembru ove godine moći pohvaliti da je prvi i u BiH u ovom području, zahvaljujući tome što je Općina Cazin na vrijeme prepoznala značaj projekta kojim se otpadne vode 'izvlače' sa zaštitne zone izvorišta Ljubijankići.  Načelnik Općine Cazin, Nermin Ogrešević, rekao je kako će ovaj model poslužiti da se slični projekti realiziraju i u drugim naseljima.

Cazinska općina, poput ostalih, ima centralizovani kanalizacioni sistem, na koji se udaljena naselja ne mogu priključiti. Ovim  decentraliziranim sistemom omogućuje se uključivanje izdvojenih ruralnih naselja.  Prečišćavanje biljnim uređajem za nas je inovativan način tretiranja otpadnih voda, koji je efikasan u pogledu postizanja zahtjeva za zaštitu okoliša, a troškovno prihvatljiv za manja naselja ili dijelove naselja.

Kako je prilikom radnog sastanka istakao Sandi Zulić, direktor Una Consultinga, Općina Cazin je veoma ozbiljno shvatila situaciju i pristupila realizaciji projekta. Nakon što se biljni uređaj pusti u funkciju, organiziraće se posjete građana, škola i predstavnika mjesnih zajednica i općina kako bi na primjeru Ljubijankića vidjeli kako treba raditi projekte u području voda i zaštite okoliša.

Projekt je vrijedan oko 1,2 miliona KM, od čega je Općina Cazin uložila više od 50 posto. Partneri su Vlade Švicarske i Slovenije, Švicarska agencija za razvoj i saradnju SDC, Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva USK, a stručnu podršku  u realizaciji pružio je Resursni centar za vode i okoliš Una Consulting kroz projekt Dobre uprave u oblasti voda i zaštite okoliša.

Prečišćivač u Ljubijankićima je pilot projekt decentraliziranog sistema odvodnje otpadnih voda u BiH, nakon kojeg se već započelo sa realizacijom novog projekta DECENT također u općini Cazin, u mjesnoj zajednici Polje, na Starom gradu Bužimu i mjesnoj zajednici Gata u Bihaću.

rtvusk.ba

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije