Bespovratna sredstva za lokalne razvojne projekte

02.03.2015. 08:12 / Izvor: Press Republika Srpska
Bespovratna sredstva za lokalne razvojne projekte

Direktor Investiciono-razvojne banke /IRB/ Republike Srpske Snežana Vujnić izjavila je da je mehanizam za finansiranje prioritetnih razvojnih projekata u opštinama Srpske zamišljen kao stalni izvor bespovratnih sredstava koji bi pružio ciljanu podršku za realizaciju lokalnih razvojnih prioriteta.

Direktor Investiciono-razvojne banke /IRB/ Republike Srpske Snežana Vujnić izjavila je da je mehanizam za finansiranje prioritetnih razvojnih projekata u opštinama Srpske zamišljen kao stalni izvor bespovratnih sredstava koji bi pružio ciljanu podršku za realizaciju lokalnih razvojnih prioriteta.

Ona je podsjetila da je mehanizam uspostavljen u saradnji sa Vladom Švajcarske, Razvojnim programom Ujedinjenih nacija /UNDP/, te Ministarstvom finansija i Ministarstvom uprave i lokalne samouprave Republike Srpske.

Vujnićeva je za "Pres Republika Srpska" rekla da je u prvoj fazi finansiranja koja se već realizuje obezbijeđeno ukupno 520.000 dolara, pri čemu Vlada Švajcarske, posredstvom UNDP-a, obezbijedila 400.000 dolara, a Vlada Republike Srpske, posredstvom Ministarstva finansija, 120.000 dolara.

Ona je istakla da je za finansiranje projekata lokalnih zajednica iz ovih sredstava, na bespovratnoj osnovi, odobreno oko 660.000 KM, a da su istovremeno korisnici preuzeli obavezu sufinansiranja projektnih aktivnosti u minimalnom iznosu od 20 odsto ukupne vrijednosti, čime je ukupan iznos finansiranja dostigao nivo od oko milion KM.

Vujnićeva je navela da su kriterijume i procedure za izbor projekata usaglasili svi partneri i da su potvrđeni odlukom Vlade Republike Srpske.

Ona je napomenula da je pristiglo 48 aplikacija i da su tokom njihove evaluacije posebno vrednovani projekti koji su rezultirali kreiranju novih radnih mjesta, razvijanju međuopštinske i međusektorske saradnje, saradnje sa privatnim i nevladinim sektorom, koji su pozitivno uticali na ranjive grupe stanovništva, te projekti koje su podnijele lokalne samouprave pogođene elementarnim nepogodama u prošloj godini.

Prema njenim riječima, na osnovu javnog poziva i provedene procedure odobreno je finansiranje devet lokalnih razvojnih prioriteta, a riječ je o projektima koji utiču na poboljšanje pristupa i kvaliteta javnih usluga i razvoj privrede ili poljoprivrede u ruralnim područjima, te doprinose ispunjenju strateških ciljeva Srpske u ovim oblastima.

Vujnićeva je istakla da su opštinama do kraja 2014. godine uplaćene prve tranše sredstava u ukupnom iznosu oko 410.000 KM, prema uslovima iz zaključenih ugovora, te naglasila da je realizacija pojedinih projekata već prilično odmakla i da se očekuje njihov završetak u relativno kratkom roku.

Direktor IRB-a Republike Srpske istakla je da je zajedno sa partnerskim institucijama jasno iskazana namjera i spremnost za nastavak finansiranja, samim potpisivanjem memoranduma o razumijevanju, kojim je to i predviđeno.

"Takođe, i naši partneri su pokazali spremnost za dalju saradnju u pravcu afirmacije ovog mehanizma u dugoročno održivi izvor sredstava za podršku efikasnom funkcionisanju sistema strateškog planiranja i upravljanja razvojem Republike Srpske", rekla je Vujnićeva. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije