Završen restauracijski kamp na Plivskim jezerima u Jajcu

26.07.2014. 08:11 / Izvor: Fena
Završen restauracijski kamp na Plivskim jezerima u Jajcu

U organizaciji Fondacije "Kulturno naslijeđe bez granica" (Cultural Heritage without Borders - CHwB) danas je završen 18. regionalni restauracijski kamp, koji se od 12. srpnja održavao na Plivskim jezerima u Jajcu.

U organizaciji Fondacije "Kulturno naslijeđe bez granica" (Cultural Heritage without Borders - CHwB) danas je završen 18. regionalni restauracijski kamp, koji se od 12. srpnja održavao na Plivskim jezerima u Jajcu.

U radu kampa sudjelovalo je više od 50 sudionika i predavača iz Velike Britanije, Švedske, Crne Gore, Grčke, BiH, Srbije, Rumunije, Albanije, Kosova i Hrvatske, a tijekom dva tjedna trajanja kampa, studenti arhitekture, arheologije i povijesti umjetnosti kroz teorijski i praktični dio kampa razvili su vještine restauracije i menadžmenta kulturnog naslijeđa.

Istaknuti stručnjaci iz Europe i regije sudionicima su održali predavanja o kulturnom naslijeđu, konzervaciji, značaju upotrebe tradicionalnih materijala u obnovi objekata od kulturnog značaja, važnosti održavanja tih objekata nakon njihove restauracije i njihovom ekonomskom značaju.

"Kamp u Jajcu pružio mi je jedinstvenu priliku da steknem uvid u kulturno naslijeđe i prakse očuvanja baštine u BiH i upoznavanja sa stručnjacima i entuzijastima sličnih interesa. Shvatila sam važnost neformalne edukacije za svoj osobni i profesionalni razvoj, a mišljenja sam da će znanja i vještine stečene za vrijeme trajanja kampa koristiti u mom daljem radu", rekla je Mateja Kuka (26 godina) iz Hrvatske.

 U sklopu praktičnog dijela kampa, sudionici su aktivno radili na obnovi mlinčića na Plivskim jezerima, koji su oštećeni tijekom 2011. godine. Komisija za zaštitu nacionalnih spomenika BiH proglasila je 2009. godine Kompleks mlinova na Plivi kraj Jajca nacionalnim spomenikom BiH.

"Tijekom ovog kampa prvi put u životu sam se penjala na krov i premazivala drvo. Bilo je nevjerovatno iskustvo koje će mi dugo ostati u sjećanju jednako kao i ljudi i slike Jajca u kojem smo bili", rekla je Berina Verlašević (20 godina), sudionica iz Bosne i Hercegovine.

Sudionici su tijekom trajanja kampa posjetili i različite nacionalne spomenike na području Jajca, Zenice i Travnika.

Osnovni cilj kampa je korištenje kulturnog naslijeđa u izgradnji suradnje među mladim profesionalcima, stvaranje uvjeta za pomirenje kao preduvjeta za mir i demokraciju, te očuvanje tradicionalnih zanata i tehnika.

Restauracijski kamp u Jajcu dio je šireg projekta pod nazivom "Zapadni Balkan – od povijesne integracije do aktivnog suvremenog učešća", koji podržava Europska unija.

Ovaj kamp CHwB realiziran je u suradnji s organizacijom Co-Plan iz Albanije i Fondacijom za razvoj zajednice Mozaik iz BiH.

Obnovu mlinčića na Plivskim jezerima dijelom je sufinancirala Općina Jajce. Na daljnje upravljanje i održavanje mlinčići će biti predani Agenciji za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca.

Od 2007. godine CHwB organizira restauracijske kampove na području Albanije, Srbije, Kosova i BiH. U 17 dosadašnjih kampova sudjelovalo je preko 500 osoba iz različitih dijelova Europe, te su izvršene različite restauracijske intervencije na više od 65 objekata od povijesnog značaja u regiji.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije