Veliki interes za Goli otok, nudi se i varijanta gay turizma

16.09.2014. 09:48 / Izvor: seebiz.eu
Veliki interes za Goli otok, nudi se i varijanta gay turizma

Danas istječe rok za predaju ideja, inicijativa i programa razvoja 100 državnih nekretnina u Hrvatskoj na poziv koji je krajem srpnja objavio Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI).

Danas istječe rok za predaju ideja, inicijativa i programa razvoja 100 državnih nekretnina u Hrvatskoj na poziv koji je krajem srpnja objavio Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI), a među do sada pristiglim inicijativama je i više od deset za revitalizaciju Golog otoka, doznaje danas Hina iz tog ureda. Kako ističu iz DUUDI-ja, relativno su zadovoljni dosad pristiglim idejama u sklopu prve savjetodavne akcije "Projekti 100". Još ne mogu iznositi detalje o njihovom broju i sadržaju, već će pričekati nekoliko dana zbog prijava koje stižu poštom, nakon čega će o izvijestiti javnost.

Napominju i da bez obzira na pristigle ideje i inicijative ništa još nije konačno određeno, nego će se sve prvo analizirati i razgovarati s inicijatorima, a tek potom organizirati javne natječaje za davanje u zakup, najam i prodaju tih nekretnina prema Zakonu o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasništvu RH. DUUDI, naime, podsjeća da je tražio iskazivanje interesa, ideje i prijedloge za stavljanje državnih nekretnina u funkciju, da ih se iskoristi kao 'motor' daljeg razvoja jedinica lokalne samouprave te prikupe znatna sredstva.

Među tim nekretninama ima i neizgrađenog i izgrađenog građevinskog zemljišta te objekata, ima ih u svakoj županiji, većinom su to bivše vojne nekretnine, a sveukupno obuhvaćaju površinu od 20 milijuna metara četvornih.

Kao vrlo interesantne iz DUUDI-ja su izdvojili brojne vile u Lovranu, Opatiji, Dubrovniku i na Plitvicama (vila Izvor), bivšu političku školu u Kumrovcu, Muzil u Puli, Hotel Iž u Zadru, Češku Vilu na Visu, Duilovo u Splitu, Kovčanje na Malom Lošinju, Željezaru Sisak (stara tvornica), rezidencijalni objekt u Zagrebu, data centar Deanovec te Goli otok, koji među svim nekretninama zauzima jednu od najvećih površina, 4,5 milijuna metara četvornih ili skoro 25 posto od ukupne površine.

Dosta zanimanja za Goli otok, ove jeseni i okrugli stol

S obzirom na dosad više od 10 pristiglih ideja i inicijativa za Goli otok, kao i na veliki potencijal tog otoka na kojemu je nekada bila kaznionica, DUUDI ove jeseni planira organizirati okrugli stol s predstavnicima ministarstava turizma i kulture, općina Lopar i Rab te udruga i inicijativa koje su poslale svoje prijedloge i interese za taj otok.

Iz DUUDI-ja zasad tek otkrivaju da se pristigli prijedlozi kreću od turističkih preko spomeničkih i muzejskih do znanstvenih projekata za taj otok, o čemu će više moći reći kada zaključe zaprimanje interesa i na okruglom stolu.

Među onima koji su poslali prijedlog za Goli otok je i udruga Ekološko socijalni forum iz Rijeke, koja je danas izvijestila da su DUUDI-ju prijavili projektom "Goli otok - European Gay Resort Croatia", odnosno ideju da se na tom otoku razvije specijalizirana turistička ponuda za LGBT ('gay' i 'lesbian'/homoseksualni parovi i pojedinci) turističko tržište, kao ciljnu skupinu kojoj Hrvatska do sada nije bila jedna od primarnih destinacija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije