UP Kongresni centar Sarajeva omogućava izgradnju stambenih sadržaja

29.05.2015. 10:46 / Izvor: eKapija.ba
UP Kongresni centar Sarajeva omogućava izgradnju stambenih sadržaja

Općinsko vijeće Novi Grad Sarajevo održalo je jučer 27. radnu sjednicu, na kojoj je usvojen izvještaj o izvršenju budžeta i godišnji obračun Općine Novi Grad Sarajevo za 2014. godinu.

Općinsko vijeće Novi Grad Sarajevo održalo je jučer 27. radnu sjednicu, na kojoj je usvojen izvještaj o izvršenju budžeta i godišnji obračun Općine Novi Grad Sarajevo za 2014. godinu.

Vijeće je donijelo Odluku o izmjeni Odluke o pristupanju izradi urbanističkog projekta "Kongresni centar Sarajeva", kojom se budućem investitoru Kongresnog centra, između ostalog, omogućava izgradnja jednog dijela stambenih sadržaja.

Naime, Općinsko vijeće je ranije usvojilo Odluku o pristupanju izradi UP "Kongresni centar Sarajeva", nakon čega je raspisan međunarodni arhitektonski konkurs za izradu idejnog rješenja tog prostora koji se nalazi u neposrednoj blizini RTV-a.

"Dobili smo idejno rješenje koje je po mom mišljenju dosta kvalitetno. Projektnim zadatkom je bilo predviđeno da se planira pješačka komunikacija između Kongresnog centra i naselja Alipašino Polje, preko Bulevara Meše Selimovića, međutim, arhitektonsko rješenje koje je pobijedilo na konkursu predlaže jednu drugu, vjerovatno puno bolju soluciju, a to je da se centralni saobraćaj spusti za jedan nivo, a da se cijeli prostor između Alipašinog Polja i Kongresnog centra pretvori u jedan trg, veličine fudbalskog stadiona. To rješenje je znatno skuplje u odnosu na pješačku komunikaciju u vidu mosta, te je zbog toga bilo potrebno da se naprave određene izmjene u samoj Odluci o pristupanju izradi UP 'Kongresni centar Sarajeva' koje bi omogućile investitorima planiranje dijela stambenih sadržaja, koji ne bi prelazili 50 posto ukupnog kompleksa, kao i izgradnju određenih tornjeva u kojim bi bili poslovni i stambeni sadržaji", pojasnio je načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić.

Donošenjem ove Odluke krenut će se u izradu idejnog projekta, koji bi se za otprilike dva ili tri mjeseca u formi nacrta trebao naći na dnevnom redu Općinskog vijeća Novi Grad, nakon čega će biti stavljen u javnu raspravu, a potom i konačno usvajanje.

Kongresni centar bi trebao imati više kongresnih dvorana za održavanje različitih događaja, hotel, šoping centar, velike garaže, veliki dio poslovnih sadržaja, te jedan dio stambenog prostora, kako bi investitorima investicija bila opravdana. Realizacijom ovog projekta dobili bi jedan veliki trg u centralnom dijelu Općine, a glavni gradski saobraćaj bio bi spušten ispod nivoa kote nula.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije