U Sanskom Mostu potpisani ugovori o zakupu poljoprivrednog zemljišta

20.08.2014. 10:31 / Izvor: eKapija.ba
U Sanskom Mostu potpisani ugovori o zakupu poljoprivrednog zemljišta

Načelnik Općine Sanski Most Mustafa Avdagić potpisao je ugovore o zakupu poljoprivrednog zemljišta sa četiri poljoprivredna proizvođača na period od deset godina.

Načelnik Općine Sanski Most Mustafa Avdagić potpisao je ugovore o zakupu poljoprivrednog zemljišta sa četiri poljoprivredna proizvođača na period od deset godina. Poljoprivrednicima je u zakup dato oko šest hektara zemljišta.Nakon raspisanog javnog poziva i provedene procedure odabira najpovoljnijih ponuđača, prethodno je Općinsko vijeće Sanski Most usvojilo odluku o odabiru najpovoljnijih ponuda za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države, a koje se nalazi na području te općine.

Na spomenuti javni poziv Komisija za odabir najpovoljnijih ponuda zaprimila je samo četiri ponude, koje su nakon razmatranja i prihvaćene. Nakon što su završene sve procedure oko odabira, uslijedilo je potpisivanje ugovora, koji su pored općinskog načelnika i zakupaca, potpisani i od resornog kantonalnog ministra.

"Općina je u proteklom periodu poduzela niz mjera za razvoj intenzivne agrarne proizvodnje, a na ovaj način napravljen je još jedan u nizu iskoraka u rješavanju neiskorištenog poljoprivrednog zemljišta i njegovog stavljanja u upotrebu", istakao je načelnik Avdagić.

S obzirom da veliki broj poljoprivrednika za sada nema potpisane ugovore o zakupu, pozvani su i drugi proizvođači da se prijave na javni poziv za zakup poljoprivrednog zemljišta, koji će uskoro ponovo biti raspisan.

Prema podacima nadležne općinske službe, ta općina trenutno raspolaže sa oko 8.000 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta, koje će u narednom periodu biti predmet javnog poziva za davanje u zakup zaintresovanim poljoprivrednim proizvođačima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije