U Bijeljini se 2015. otvara najveći akva park vrijedan 17 mil. EUR

24.11.2014. 10:10 / Izvor: Novosti

U zatvorenom dijelu zabavnog parka planirana je izgradnja deset tematski različitih zabavnih jedinica kao i prateći ugostiteljski punktovi i prostori za odmor.

Svakog mjeseca već 24 godine Slobodan Pavlović, srpski privrednik iz Amerike prelijeće Atlantik putujući u svoj grad Slobomir. U Chicagu prodaje svoje zgrade da bi na obalama Drine, između Bogatića, Badovinaca i Bijeljine izgradio prvi privatni grad na Balkanu. U Slobomiru su izgrađeni Pavlovića most, potporne bedem i šetalište kraj rijeke, slobodna industrijska zona, banka, sveučilište, internat, radio i tv postaja, Klub "Nikola Tesla", heliodrom. Nedavno je otvoren muzej u Badovincima i postavljen divovski spomenik Mehmed-paši Sokoloviću.

Kada zemljaci Slobodana pitaju zašto to radi, Pavlović odgovara:

"Želim da ostvarim svoj srpski san, da se iz tuđine vratim kući i darujem svom narodu sve što mogu. Moja misija je da srpskom narodu prenesem američko znanje i iskustvo u biznisu, da učimo od svijeta, da od kapitalizma uzmemo ono najbolje, a ne ono najgore."

Prvi posao Pavlovića u zavičaju je sklopljen s Vladom Srbije u vrijeme premijera Radomana Božovića. Tada je investirajući 1,2 milijuna dolara podigao most koji je poslije više stoljeća spojio Srbe iz Bogatića i Badovinaca sa Srbima iz Bijeljnine. Za ovaj graditeljski poduhvat Pavlović je nagrađen Ordenom Sveti Sava.

Pavlović danas u Srbiji i Republici Srpskoj ima nekoliko tvrtki u kojima radi 1.200 ljudi. Najbolje posluju Pavlović banka i "Žitopromet", kao i Sveučilište Slobomir, koji je odškolovao deset generacija diplomaca.


Izgradnja grada Slobomira započela je prije dva desetljeća kada je otkupljeno 45 hektara zemlje kraj Drine. Početkom 21. stoljeća Slobodan i njegova supruga Mira Pavlović kupili su još 45 hektara zemlje, koja se nalazi na drugoj obali Drine, na desetak kilometara od Bijeljine. Taj dio zemlje se katastarski vodi kao teritorija Srbije. Tu Pavlovići namjeravaju da podignu naselje sa tri zgrade i 200 modernih stanova, trgovačkim centrom, školom, obdaništem i tvornicu tople vode, koja izvire ispod Drine.

"Prošle godine smo počeli zidamo na termalnim izvorima Vodeni grad s otvorenim i zatvorenim bazenima, koji je namijenjen zabavi i odmoru žitelja Srbije i Republike Srpske. Uzor nam je bio Vodeni park u Jagodini, koji radi kao visoko profitabilno poduzeće. Mi ćemo ga nadvisiti, jer ćemo samo u otvorenom dijelu imati 14 tematski različitih zabavnih jedinica, koje će biti povezane stazama", objašnjava nam Pavlović dok nas vodi kroz betonski objekt koji je stavljen pod krov.

U zatvorenom dijelu zabavnog parka planirana je izgradnja deset tematski različitih zabavnih jedinica kao i prateći ugostiteljski punktovi i prostori za odmor. Sa velikim bazenom, čiji će obodi ličiti na morsku obalu, ukupna površina ovog kompleksa je 37.950 kvadrata. Zamišljeno je izgraditi i Pavlovića kula, koja treba biti simbol grada Slobomira. Projektirana je kao neboder koji će imati poslovne urede, kongresne dvorane, ali i apartmane za stanovanje, hotele, restorane, i veliki telekomunikacijski, radio i TV centar na vrhu.

"Vodeni grad će biti najveći zabavno-turistički park sa zoološkim vrtom na Balkanu. To će ujedno biti energetska bašta kroz koju će teći topla podzemna voda. Ova investicija je vrijedna 17 milijuna eura. Gradiće se u tri faze, kreditima i sredstvima moje tvrtke. Vodeni grad će raditi 365 dana u godini. Zaposlit ćemo 350 ljudi. Ako sve bude po planu, svečano otvaranje će biti u ljeto 2015. godine", najavljuje Slobodan Pavlović.

Na pitanje koje mu zemljaci i rođaci najčešće postavljaju - kada će definitivno vratiti se u zavičaj, kaže:

"Teško mi je odgovoriti, jer nisam sve poslove završio u Americi, a u otadžbini sam tek počeo graditi. Kad u potpunosti ostvarim američki san, doći ću da ostvarim i srpske san."

 

Kod teče

Slobodan Pavlović je početkom šezdesetih stigao u Ameriku kao lažni posjetitelj sajma automobila u New Yorku i ostao kod teče u gradu Gary. Za tri desetljeća sa suprugom Mirom izgradio je u Chicagu 40 zgrada sa stanovima za iznajmljivanje. Pavlovići su na osmom mjestu liste najbogatijih Srba u dijaspori.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije