Tender za rekonstrukciju Doma zdravlja Kumrovec: U oktobru početak radova

19.08.2013. 09:54 / Izvor: eKapija.ba
Tender za rekonstrukciju Doma zdravlja Kumrovec: U oktobru početak radova

Za sanaciju ove ustanove bit će proveden međunarodni tender, koji se sastoji od pretkvalifikacije i kvalifikacije. A ako se sve bude odvijalo planiranom dinamikom te ne bude žalbi na izabranog izvođača, do kraja oktobra krenuće se sa obnovom ovog objekta.

Javna ustanova Dom zdravlja Kantona Sarajevo uputila je javni poziv za izbor izvođača radova na rekonstrukciji Doma zdravlja Kumrovec. Za sanaciju ove ustanove bit će proveden međunarodni tender, koji se sastoji od pretkvalifikacije i kvalifikacije. Ako se sve bude odvijalo planiranom dinamikom te ne bude žalbi na izabranog izvođača, do kraja oktobra krenuće se sa obnovom ovog objekta.

Ranije je Semir Efendić, načelnik Općine Novi Grad, koja je jedan od investitora na projektu, najavljivao da će tender biti proveden po skraćenoj proceduri. Međutim Milomir Srećković iz Javne Ustanove Dom zdravlja Kantona Sarajevo kazao je za eKapija.ba da će tender ići po standardnoj proceduri budući da je međunarodni.

„Ovo je prva faza radova, tako da su predviđeni zanatsko- građevinski radovi, zemljani, pripremni, betonski, bravarski, te krovopokrivački radovi, znači radiće se sve što se može uraditi u prvoj fazi s obzirom na izdvojena sredstva i tehnološki red. Radiće se naziđivanje jednog dijela, treba zatvoriti objekat, treba izvršiti pokrivanje, tako da se do zime to sredi da bude jedna cjelina“, kaže Srećković i dodaje da će radovi organizovati etažno, tako da ne ometaju proces rada u samoj ustanovi.

Podsjetimo, prije dva mjeseca sporazum o sufinansiranju prve faze projekta sanacije, rekonstrukcije i dogradnje objekta Doma zdravlja Kumrovec na Otoci potpisali su ministar zdravstva Kantona Sarajevo Eldan Lokmić, direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja KS Faris Gavrankapetanović, načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić i v.d. direktorice JU Dom zdravlja KS Dženana Tanović. Po Sporazumu, za radove u prvoj fazi Zavod zdravstvenog osiguranja KS izdvojio je 2.100.000,00 KM, Ministarstvo zdravstva KS 400.000,00 KM i Općina Novi Grad 250.000,00 KM.

U ovoj fazi planirano je zatvaranje i potpuno preuređenje oko 40 posto neiskorištenog prostora objekta Doma zdravlja. Znači ukinuće se dva vanjska stepeništa, ulaz za pasarelu, kao i stubovi dijela pasarele i stepeništa. Pored toga planirano je zatvaranje pasarele i jednokrakog vanjskog stepeništa, u sklopu čega je planiran lift sa obje strane. Formirat će se jedinstven ulaz u objekat, a dva postojeća stepeništa unutar većeg dijela objekta služit će samo kao nužnu ulaz. Radiće se i izrada novih podnih i zidnih obloga, zamjena unutrašnje stolarije, kao i sanacija krova. Uredit će se i pristupni put objektu kao i izgradnja adekavatnog parking prostora ispred njega. Osim toga, planirana je i sanacija krova i dogradnja trećeg sprata iznad pasarele radi proširivanja stomatološke službe. Neophodna je i sanacija elektroinstalacija, vodovodnih i kanalizacionih instalacija, kao i instalacija za grijanje.

U drugoj fazi projekta planirano je opremanje Doma zdravlja neophodnom medicinskom opremom za što će, prema procjenama, biti potrebno oko 9.000.000, 00 KM.

Projekat implementira JU Dom zdravlja, dok će stručno-tehnički nadzor nad izvođenjem radova obavljati Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo.

Tender za izvođenje radova na adaptaciji, djelimičnoj sanaciji i dogradnji objekta OJ Doma zdravlja Novi Grad – Kumrovec otvoren je do 3.10.2013. godine, kada će biti i otvaranje ponuda.

Kriterij za dodjelu ugovora je ekonomski najpovoljnija ponuda, dok su podkriteriji cijena, učešće 85 %, uslovi plaćanja, učešće 10 % i rok završetka radova, učešće 5 %. Procijenjena ukupna vrijednost ugovora bez PDV-a je 2.350.425 KM

A. Šulović

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije