Svi radovi na izgradnji zgrade Akademije scenskih umjetnosti zaustavljeni

08.04.2014. 12:41 / Izvor: Fena
Svi radovi na izgradnji zgrade Akademije scenskih umjetnosti zaustavljeni

Pojašnjava da je do sada urađeni posao na novoj zgradi ASU-a na Skenderiji finansirao Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo u iznosu od 3,4 miliona KM.

Svi radovi na izgradnji nove zgrade Akademije scenskih umjetnosti (ASU) u Sarajevu zaustavljeni su krajem prošle godine i od tada je nezavršena građevina nezaštićena i izložena uticaju svih atmosferilija - potvrdio je Agenciji Fena prodekan za razvoj, finansije i produkciju na Akademiji Zijad Mehić.

 Pojašnjava da je do sada urađeni posao na novoj zgradi ASU-a na Skenderiji finansirao Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo u iznosu od 3,4 miliona KM.

"Obećanje resornog ministarstva i Vlade KS-a bilo je da će iz kreditnog aranžmana u prošloj i ovoj godini obezbijediti dva miliona KM, što na Skupštini KS-a nije prošlo. Na zgradi se sada ništa ne radi. Iako ova zima nije bila jaka, veoma se bojimo što zgrada sada stoji otvorena", kazao je Mehić.

Podvlači da su za sada završeni građevinsko-armirni radovi, što podrazumijeva da je izgradnja objekta završena u potpunosti, ali nije zaštićen. S pomenutim sredstvima od Vlade KS-a planirano je uraditi izolaciju zgrade, fasadu, te unutrašnju instrastrukturu koja podrazumijeva vodovodnu i kanalizacinu mrežu te druge slične radove.

"U neizvjesnosti smo šta da činimo. Tender koji je Zavod za izgradnju KS-a raspisao za ovu fazu izgradnje ističe krajem ove sedmice i ako sredstva ne dobijemo morat ćemo ponovo uložiti ogromna sredstva da taj tender ponovo bude raspisan", ističe Mehić.

Čelnici Akademije tražili su hitan sastanak s v.d. premijerom KS-a Muhamedom Kozadrom da bi razgovarali o daljim koracima i mogućnostima Vlade u vezi s ovim projektom, ali do danas nisu dobili nikakav odgovor.

"Sada nastojim da napišem molbu za ponovni sastanak kako ugovor o tenderu ne bi propao", zaključio je Zijad Mehić.

Nova zgrada površine 5.500 kvadratnih metara s pet spratova pružit će studentima i profesorima moderne uvjete za rad, uz vježbaonice potrebne studentima svih odsjeka, kabinete za nastavnike, multimedijalne sale, mali tv studio, prostor za postprodukciju, te dvije scene - manju i veliku. Manja će imati 150 mjesta, a veća  je namijenjena za šire potrebe - oko 300 sjedećih mjesta.

foto: sa-c.net

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije