Široki Brijeg: Izgradnja autobusnog kolodvora počinje u srpnju

29.06.2015. 08:56 / Izvor: eKapija.ba

Ovim ugovorom gospodarsko društvo Miškić bus d. o. o. steklo je pravo izgradnje gradskog autobusnog kolodvora s pratećim sadržajima prema usvojenom izvedbenom tehničkom projektu i odgovarajućim dozvolama.

Široki Brijeg bi do kraja godine trebao dobiti moderni i funkcionalni autobusni kolodvor koji mu je godinama nedostajao. Naime, prije mjesec i pol dana potpisan je ugovor o osnivanju prava građenja gradskog autobusnog kolodvora na lokaciji Vrace na zapadnom ulazu u grad između širokobriješkog gradonačelnika Mire Kraljevića i Tomislava Čolaka, direktora gospodarskog društva Miškić Bus iz Širokog Brijega.

Ovim ugovorom gospodarsko društvo Miškić bus d. o. o. steklo je pravo izgradnje gradskog autobusnog kolodvora s pratećim sadržajima prema usvojenom izvedbenom tehničkom projektu i odgovarajućim dozvolama.

Pravo građenja je jedan vid javno-privatnog partnerstva i osniva se na rok od 30 godina. Ukupna površina zemljišta na kojem će biti smješten autobusni kolodvor s popratnim sadržajima je 3910 četvornih metara. Realizacijom ovog ugovora Široki Brijega će dobiti moderni autobusni kolodvor kao javni sadržaj s pratećim uslužnim djelatnostima. Projekt je radio Urbis iz Širokog Brijega. Ukupna pretpostavljena vrijednost projekta autobusnog kolodvora sa zemljištem će iznositi oko 1,5 milijuna KM.

Prema riječima Tomislava Čolaka, riječ je o 500 kvadrata objekta prostora namijenjenih za temeljne sadržaje kolodvora poput čekaonice, garderobe, sanitarija te info-pultova, ali i dodatnih sadržaja kao što su kafeterija, fast food, turistička agencija, market i si. Kazao je i to kako se svi dodatni sadržaji ne mogu definirati trenutačno, dok se ne vide sve potrebe.

"Bio nam je glavni cilj da prostor bude natkriven, 50 metara duž cijelog objekta. Također željeli smo i da čekaonica bude veća zbog blizine škole i učenika", kazao nam je Čolak dodavši kako će čekaonica biti velika 90 kvadrata, dok je zakonom predviđeno oko 40 kvadra ta. Na 3000 kvadrata partera je predviđeno 12 perona koji će biti natkriveni, kao i parkiralište za osobna vozila.

"Dobili smo lokacijsku dozvolu koja postaje pravomoćna za 15 dana. Nakon njene pravomoćnosti, od 3. srpnja može se početi s gradnjom", kazao je Čolak. Tako da se za najmanje desetak dana očekuju prvi radovi na spomenutoj lokaciji na području Vraća u Klancu.

Rok izgradnje objekta je do kraja ove godine, za što on smatra da imaju dovoljno vremena. Tako se već radi konstrukcija, a vjeruju da će do početka nove školske godine biti riješeni okviri građevine. Tako će se uz projekt rotora, u ovoj godini privesti kraju i projekt dugo najavljivane izgradnje autobusnog kolodvora.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije