Rušenje zgrade bivšeg hotela Zagreb privodi se kraju

21.04.2014. 12:05 / Izvor: Fena
Rušenje zgrade bivšeg hotela Zagreb privodi se kraju
OTVORI GALERIJU

Razgradnja devastirane zgrade bivšeg hotela Zagreb u centralnom dijelu Sarajeva danas bi trebala biti završena, a sutra počinje odvoz materijala, saznaje Fena.

Razgradnja devastirane zgrade bivšeg hotela Zagreb u centralnom dijelu Sarajeva danas bi trebala biti završena, a sutra počinje odvoz materijala, saznaje Fena.

Rehabilitacija tog objekta bit će vršena u dvije faze, od kojih će svaka trajati po četiri mjeseca.

Ministarstvo prostornog uređenja FBiH je 29. oktobra 2013. izdalo odobrenje za rehabilitaciju objekta bivšeg hotela Zagreb u Sarajevu, a koji je odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika proglašen nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Tim odobrenjem su obuhvaćeni radovi koji podrazumijevaju razgradnju postojećih ostataka devastiranog objekta, uz deponovanje razgrađenog materijala radi ponovnog korištenja prilikom izgradnje i oblaganja vanjskih zidova novog objekta poslovne namjene.

Novi objekt će imati iste horizontalne i vertikalne gabarite kao postojeći, uz zadržavanje spratnosti, te istog rasporeda i ritma otvora na fasadi, uključujući i vraćanje postojeće fasadne plastike.

Na projektovano rješenje pribavljeno je stručno mišljenje Zavoda za zaštitu spomenika u kojem je navedeno da razgradnja i ponovna rekonstrukcija objekta, kroz primjenu savremene konstrukcije kako bi bila omogućena konstruktivna stabilnost, neće ugroziti ambijentalnu vrijednost postojećeg objekta, da projekt zadržava sve parametre starog objekta, te da projektovano rješenje može biti prihvaćeno s aspekta zaštite i očuvanja kulturno-historijske baštine.

Investitor je direktorica hrvatske kompanije "Mobis Elektronica" i vlasnica postojećeg objekta Dinka Pinezić, a izvođač radova sarajevska kompanija Neimari d.o.o.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije