Rogatica: Za investiciju vijeka šest miliona KM

18.08.2014. 09:06 / Izvor: Glas Srpske
Rogatica: Za investiciju vijeka šest miliona KM

Radi poboljšanja i unapređenja sistema vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih i kišnih voda, u Rogatici je u toku sanacija i dogradnja vodovodne i kanalizacione mreže u ovoj opštini.

Radi poboljšanja i unapređenja sistema vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih i kišnih voda, u Rogatici je u toku sanacija i dogradnja vodovodne i kanalizacione mreže u ovoj opštini.

Projekat je  vrijedan šest miliona maraka, a uz kredit Evropske investicione banke (EIB) od 3,25 miliona za njegovu realizaciju obezbijeđen je dio sredstava u budžetu opštine, a za ostatak se računa na pomoć donatora. U okviru projekta biće izgrađeni ili sanirani vodovodi i kanalizacija za više naselja.

"U prvoj fazi koja obuhvata izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže u naselju Borač 2, kanalizacije u Plješevici i Ptičijaku i nabavku opreme za održavanje sistema, detekciju i otklanjanje kvarova, počela je izgradnja glavnog kolektora kanalizacije u dužini 3,6 kilometara do Plješevice. Tu će se još raditi razvodna distributivna kanalizaciona mreža duga 4,4 kilometra sa pratećom infrastrukturom", kaže direktor Javnog preduzeća "Vodovod i kanalizacija" u Rogatici Aleksandar Bojović.

Projekat ima još tri komponente i 23 potprojekata, u okviru kojih su predviđeni izrada glavnog projekta zaštite izvorišta Ziličina i istraživanja i sanacije curenja vode u gradskoj kanalizacionoj mreži. Radiće se i glavni projekat gradnje kolektora oborinskih voda od naselja Rudo 2 do rijeke Rakitnice, te vodovod u naseljima Plješevica, Ćamanovići i Donji Seljani.

Predviđena je i izrada glavnog projekta i studije izvodljivosti vodosnabdijevanja područja mjesne zajednice Stjenice i sanacije i rekonstrukcije dijela kanalizacionog sistema u Rogatici. Tu je i izrada glavnih projekata za vodovode u selima Vrtače i Borovac, Terzići, Gornji Zaganovići i sanacija vodovoda na području Borika.

Projekat sanacije vodovodnog i kanalizacionog sistema, za koji u Rogatici kažu da je "investicija vijeka" biće zaokružen izgradnjom kanalizacije u naseljima Zakula i Kruščica u Rogatici, te distributivne vodovodne mreže sa priključcima u Podhridu, Zakuli i Kruščici.

"Time će se ostvariti osnovni cilj projekta u cjelini, a to je  - smanjenje gubitaka u dotoku vode sa izvorišta Ziličina u Rogatici i njenog racionalnog korišćenja za više desetina godina", istakao je načelnik opštine Tomislav Puhalac.

Vrijeme

"Radovi, koje izvodi preduzeće "Mibral" iz Sarajeva, iako uslovi zbog dugotrajne kiše i blata duž trase od mosta kod Boračkog naselja, gdje je priključak na kanalizaciju bivšeg "Alpa" i drugih prepreka, nisu išli na ruku građevinarima, odlično napreduju", kaže Aleksandar Bojović.

Dodaje da je za 12 radnih dana iskopano više od 650 metara kanala, a očekuje se da će izvođač radova preuzete poslove obaviti i prije ugovorenog roka, odnosno prije kraja januara 2016.

"Sada se radi u polju Kratina gdje nema posebnih prepreka, a i vrijeme bi, prema najavi meteorologa trebalo da nam ide naruku pa će radovi ići još brže", istakao je Bojović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije