Raspisan tender za novu fazu radova na Akademiji scenskih umjetnosti

24.07.2013. 10:20 / Izvor: eKapija.ba
Raspisan tender za novu fazu radova na Akademiji scenskih umjetnosti

Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo je ove sedmice uputio javni poziv za nastavak izvođenja radova na Akademiji scenskih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu

Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo je ove sedmice uputio javni poziv za nastavak izvođenja radova na Akademiji scenskih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu. Lokacija nove zgrade je u ulici Skenderija.

U ovoj fazi radiće se vanjsko fasadno i krovno zatvaranje objekta: polustrukturalna staklena i ventilirana fasada, termička fasada, te fasada od korten trapezoidnog lima. Pored toga radiće se obloge od korten perforiranih kazeta, izrada svih slojeva ravnog krova objekta i ravnog krova, te izvođenje dijela grubih instalacija na krovu.

Procijenjena ukupna vrijednost ugovora bez PDV-a je 2.300.000 KM, a radovi bi trebalo biti završeni za osam mjeseci.

Novac za ovu fazu radova obezbijedila je Vlada Kantona Sarajevo, poslije dugo čekanja i apela da se pomogne da se završi ova zgrada, jer studenti glume i režije, već dugi niz godina rade u neuslovnoj zgradi na Obali. Ipak sredstva od 1,9 mil KM nisu dovoljna da se završi cijela zgrada, ali pomoći će da se završi fasadna konstrukcija i da se zgrada građevinski zatvori. Ostatak novca za ovu fazu preostao je od ranijih radova, kada je Zavod za izgradnju KS-a obezbijedio finansijska sredstva.

Nakon ovoga slijedi faza tzv. finih radova, kao i opremanje interijera, za šta će se trebati obezbijedti oko 5 miliona KM. Nedavno je dekan Akademije scenskih umjetnosti Zijad Mehić rekao da će ova sredstva tražiti putem evropskih fondova, te da planiraju obići sve ambasade u Sarajevu i tražiti finansijsku podršku. Cijeli projekat će koštati oko 10 miliona KM.

Podsjećamo da je izgradnja nove zgrade Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu počela 2010. godine. Do sada je završena izgradnja podzemnog dijela zgrade od tri sprata, kao i dva sprata iznad zemlje,  te krov.

Zgrada se radi prema zamisli arhitekte Jonusa Ademovića, čiji je idejno rješenje odabrala Komisija na čijem čelu je bio proslavljeni bh. reditelj i oskarovac Danis Tanović. Inače, na konkursu za izbor idejnog rješenja je stiglo više od 30 radova iz cijelog svijeta.

Zgrada Akademije imat će površinu od 5.500 kvadratnih metara, od čega 4.600 kvadratnih metara korisnog prostora za studente i nastavnike. Osim kabineta, bit će osigurane i prateće prostorije, kao što su mala i velika scena, vježbaonice za glumu, prostorije za postprodukciju, mali TV studio te druge sadržaje. Manja scena će imati 150 mjesta, a veća koja će biti namijenjena za šire potrebe oko 300 sjedećih mjesta. Ove scene se mogu koristiti i za pozorišne predstave, kino projekcije, kao i za projekcije u sklopu Sarajevo film festivala.

A.Š.

(foto: http://www.sa-c.net/)

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije