Radovi na vijaduktu Briješće će biti obustavljeni do izbora novog izvođača

12.11.2013. 10:56 / Izvor: eKapija.ba
Radovi na vijaduktu Briješće će biti obustavljeni do izbora novog izvođača

Kako smo već pisali JP Ceste FBiH d.o.o. su raskinule ugovor za izvođenje radova na Sarajevskoj obilaznici, LOT 2 koji je bio sklopljen sa kompanijom Osijek-Koteks d.d. te će zbog toga doći do prekida radova na ovoj dionici

Kako smo već pisali JP Ceste FBiH d.o.o. su raskinule ugovor za izvođenje radova na Sarajevskoj obilaznici, LOT 2 koji je bio sklopljen sa kompanijom Osijek-Koteks d.d. te će zbog toga doći do prekida radova na ovoj dionici, odnosno na vijaduktu Briješće.

Potvrdila je ovo za eKapija.ba Amela Vlajčić, PR Cesta Federacije. Ona također ističe da ne postoji prijelazno riješenje do izbora novog izvođača, te da je obustavljanje radova evidentno.

"Novi tender za izbor izvođača radova očekujemo do kraja novembra 2013, odnosno po pribavljanju neophodnih saglasnosti banaka – kreditora. Procedura izbora novog izvođača će trajati tri kalendarska mjeseca što znači da bi novi izvođač trebao biti odabran početkom marta 2014", kaže Vlajčićeva.

Ona navodi da glavni razlog raskida ugovora nije kašnjenje radova već nesolventnost izvođača i pokretanje predstečajnog postupka protiv istog.

Radove na ovoj dionici dodatno otežava i štrajk radnika Hidrogradnje, koji su na vijaduktu angažovani kao podizvođači radova.

Ugovor Hidrogradnje, kao nominiranog podizvođača, podrazumijeva iskop temelja, zaštitu temelja talpama, betoniranje stubova, izradu skele rasponske konstrukcije i betoniranje rasponske konstrukcije.

Inače, do sada je na vijaduktu Briješće urađeno 29 od 54 temelja, 28 od 54 stuba, izbetonirana su dva polja od 54 raspona i postavljena skela za još tri raspona duplog mosta, odnosno šest pojedinačnih raspona.   

Podsjećamo, projekat Sarajevske obilaznice je, zbog specifičnosti radova u gradskom području, podijeljen u tri lota. LOT 1, dionica Jošanica – petlja Butila je završen i u toku je priprema za tehnički prijem radova.

Na LOT-u 2 (2A i 2B), dionica petlja Butila – Briješće – Stup, kao što smo rekli, radovi su u prekidu. No kako navode iz Cesta Federacije procentualno izvršenje radova je cca 35%.

Dok je LOT 3, dionica petlja Butila – Vlakovo – Mostarsko raskršće u fazi izvođenja, s tim da isti implementira JP Autoceste FBiH.

Iz Cesta nam kažu da će se tokom zimskih mjeseci raditi na novom tenderu i izboru najpovoljnijeg izvođača za završetak radova na LOT-u 2, kao i na potrebnim interventnim radovima na samom gradilištu te na provedbi tehničkog prijema za urađene radove na LOT-u 1.

A.Šulović

(foto: skyscrapercity.com)

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije