Radovi na rampi A Stupske petlje: Završno asfaltiranje na proljeće

17.12.2014. 08:43 / Izvor: Oslobođenje
Radovi na rampi A Stupske petlje: Završno asfaltiranje na proljeće

Završetkom tri rampe Stupske petlje, pješačkog pothodnika, dijela gradske longitudinale i ostalih pratećih objekata, u velikoj mjeri će se rastereti saobraćaj na ovom najvećem sarajevskom čvorištu.

Završetkom tri rampe Stupske petlje, pješačkog pothodnika, dijela gradske longitudinale i ostalih pratećih objekata, u velikoj mjeri će se rastereti saobraćaj na ovom najvećem sarajevskom čvorištu.

Kada još budu završene rampa A i nekoliko servisnih saobraćajnica, tek tada će se vidjeti pravi značaj i važnost ovog ogromnog projekata. Kako saznajemo u Direkciji za puteve KS-a, porušeni su svi objekti na trasi gdje se gradi rampa A i najveći dio radova je već završen. Iako je planirano da sve bude gotovo do kraja ove godine, zbog zime se neće moći obaviti asfaltiranje, koje zahtjeva toplije vrijeme. To će se uraditi na proljeće naredne godine i rampa pustiti u saobraćaj.

"Zbog kašnjenja oko imovinskog rješavanja i rušenja objekata, neće se moći obaviti svi završni radovi na rampi A. Pošto ovaj dio Stupske petlje nije toliko važan za odvijanje saobraćaja, sačekat ćemo proljeće da uradimo asfaltiranje na gornjem dijelu rampe, jer bi to sada bilo rizično raditi. Završen je potputnjak ispod konstrukcije i obavlja se tamponiranje podloge, kako bi sa sa prvim lijepim vremenom mogao postaviti prvi sloj asfalta. Ovo je i velika pješačka zona i zato se mora asfaltirati ovaj spoj sa pothodnicima", kazala je Alma Zilić, savjetnica u Direkciji za puteve KS-a.

Do kraja godine će se završiti i asfaltiranje servisne saobraćajnice kroz pijacu Heco prema naselju Bačići, jer su urađene sve potrebne pripreme. Ovo bi i ranije bilo urađeno, ali su kiša i loše vrijeme natjerali izvođača da prekine započeto asfaltiranje.

Trenutno se na gradilištu obavljaju šalovanje i betoniranje preostalih dijelova podzida i izrada nasipa na spoju sa glavnim natputnjakom. Kada bude raščišćen materijal od rušenja objekta na trasi, obavit će se i betonski radovi do servisne saobraćajnice u Ulici Nikole Šopa, koja je sada alternativni pravac za odvijanje saobraćaja prema Starom Stupu i Bojniku.

"Neće se zimus prekidati ova saobraćajnica i postavljati nasip koji će preko nje morati ići, pa će se spajanje sa urađenim dijelom kraka prema gradskoj longitudinali obaviti na proljeće, odmah kada vremenski uslovi to budu dozvoljavali. Tada će se uraditi i dva sloja asfalta i urediti cijela trasa kako bi se rampa A mogla pustiti u saobraćaj. Time će se u cijelosti okončati projekt Stupska petlja", istakla je Zilić.

Foto: Oslobođenje

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije