Projekt promocije upotrebe solarnih sistema za zagrijavanje vode

06.03.2015. 09:25 / Izvor: eKapija.ba
Projekt promocije upotrebe solarnih sistema za zagrijavanje vode

Centar za ekologiju i energiju u saradnji sa Gradom Tuzla implementira projekt kojim promoviše upotrebu sistema za solarno zagrijavanje vode.

Centar za ekologiju i energiju u saradnji sa Gradom Tuzla implementira projekt kojim promoviše upotrebu sistema za solarno zagrijavanje vode. Shodno tome, objavljen je Javni poziv za vlasnike malih firmi koje se bave ugradnjom i održavanjem sistema centralnog grijanja i/ili vodoinstalacija za učešće u projektu promocije upotrebe solarnih sistema za zagrijavanje vode.

U okviru projekta će biti instalirano 25 termosifonskih solarnih sistema na kućama vlasnika firmi/obrta koji bi, nakon sticanja znanja u instaliranju i iskustva u korištenju, bili u mogućnost ponuditi usluge ugradnje solarnih sistema na tržištu.

"Prvih 12 sistema je već ugrađeno i odlično funkcioniraju. U drugoj fazi je planirana ugradnja preostalih 13 sistema za koje tražimo potencijalne korisnke", navode iz Centra ekologiju i energiju.

Odabrani korisnici će u okviru projekta dobiti spremnik za vodu/bojler od 150 litara, solarni kolektor cca. 2 m2, sigurnosni ventil i glikol dok će troškove materijala za instaliranje (cijevi i spojni materijal) obezbjediti sami. Instaliranje sistema će izvoditi korisnici uz stručnu podršku/nadzor projektnog tima.

Nakon prikupljanja prijava i njihove analize izvršiti će se odabir potencijalnih korisnika i na osnovu intervjua i posjete objektima će biti urađen odabir 13 korisnika.

Pored navedenih aktivnosti, u okviru projekta će biti pripremljen priručnik o solarnoj energiji za tehničke i zanatske škole i za zainteresirane prosvjetne radnike, će biti sprovedena edukacija, na ovu temu. U cilju podizanja svijesti i prihvatanja ideje korištenja obnovljivih izvora energije od strane građana  će biti  organizirana javna promocija prednosti korištenja ove vrste solarnih sistema za zagrijavanje vode.

"U okviru projekta promoviramo jednostavne solarne sisteme koji funkcionišu na termosifonskom principu. Ovi solarni sistemi se proizvode u južnoj Evropi i pokazali su se vrlo dobri na tržištu. U ovom slučaju se spremnik za vodu/bojler postavlja ispod krova (sa zaštitom od smrzavanja), a solarni kolektor se postavlja na krov ispod nivoa spremnika", dodaju iz Centra za ekologiju i energiju.

Prijave se mogu slati do 16.3.2015. godine do 14 sati.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije