Projekt obnove starog grada Sokolac u Bihaću vrijedan 17,3 miliona KM

15.01.2014. 15:15 / Izvor: eKapija.ba

Općina Bihać zajedno sa Razvojnom agencijom USK-a , Vladom USK-a i Zavodom za zaštitu kulturnog naslijeđa uskoro će početi sa implementacijom projekta "HERA" – valorizacija kulturnog naslijeđa starog grada Sokolac.

Općina Bihać zajedno sa Razvojnom agencijom USK-a , Vladom USK-a i Zavodom za zaštitu kulturnog naslijeđa uskoro će početi sa implementacijom projekta "HERA" – valorizacija kulturnog naslijeđa starog grada Sokolac. Riječ je o projektu održivog upravljanja turizmom jadranske baštine kojeg je RA USK-a započela 2014.godine a u kojeg je uključeno šest zemalja i devetnaest partnera.

Ukupna vrijednost projekta je 17.294.626,74 KM, implementira ga 19 partnera iz devet zemalja jadranske regije, a finansijski je podržan od strane Europske unije putem IPA – Adriatic fonda.

Razvojna agencija USK je, u sklopu ovog projekta, uspjela osigurati investiciju na području Unsko-sanskog kantona, preciznije  u općini Bihać, u iznosu od 626.672 KM. Direktni cilj ove investicije je sanacija starog grada Sokolac i izrada turističke signalizacije, a sve u cilju njegovog stavljanja u funkciju turizma i samim time unaprijeđenja turističke ponude USK. Indirektni cilj, koji će se postići implementacijom ovog projekta, jest podrška sektoru malog i srednjeg poduzetništva u vidu stvaranja prilika za unaprijeđenje poslovanja i stvaranje novih radnih mjesta u sektoru turizma, kaže Haris Komić, direktor RA USK uz zahvalu za podršku implementaciji projekta Vladi USK i Općini Bihać.

 Hamdija Lipovača, premijer Kantona ističe da su Sokočani zaslužili ovaj projekt svojom proaktivnošću u kreiranju i realizaciji projekata te zalaganjem za očuvanje starog grada koji je, ne samo jedan od prepoznatljivih simbola Bihaća, nego i dio kulturne baštine Bosne i Hercegovine.

Današnjoj prezentaciji projekta saniranja starog grada Sokolac i izrade turističke signalizacije s ciljem stavljanja ovog jedinstvenog historijskog objekta u turističku promociju grada, prisustvovao je ispred Općine Bihać i Smail Toromanović, savjetnik Općinskog načelnika Bihaća.

"Općina Bihać dio je ovog projekta čija je ukupna vrijednost 626.672 KM i za ovaj projekat ćemo izdvojiti 75.000 KM u naredne dvije godine. U toku 2013.godine na području MZ Sokolac Općina Bihać realizirala je 300.000 KM za infrastrukturne projekte, a ove godine planiramo 200.000 KM i na taj način djelima a ne obećanjima konkretno pomažemo naše sugrađane u Sokocu. Želimo poboljšati život naših sugrađana u Sokocu i zbog toga smo se uključili i u ovaj projekt koji bi trebao obogatiti turističku ponudu Bihaća",  kazao je Toromanović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije