Projekt energetske učinkovitosti Kantonalne bolnice Zenica

28.11.2014. 09:41 / Izvor: eKapija.ba
Projekt energetske učinkovitosti Kantonalne bolnice Zenica

Projekt bi se realizovao po fazama od kojih je prva energijski pregled koji će trajati dva mjeseca i dati sve neophodne parametre kako o izvorima, količinama i sistemu, tako i o potrebama i optimalnom načinu korištenja energetskih resursa.

U razgovorima predstavnika Vlade Zeničko-dobojskog kantona sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) začeta je ideja o realizaciji projekta energetske učinkovitosti na objektima Kantonalne bolnice u Zenici. Smatra se tro jednim od načina izlaska iz teške , prije svega materijalne, situacije u ovoj zdravstvenoj ustanovi. Naime, realizacijom ovog projekta po ESCO sistemu ostvarile bi se velike uštede na proizvodnji i potrošnji energije u bolnici. Zbog toga je u Vladi Zeničko-dobojskog kantona održan prvi radni sastanak (27.11.2014.) na projektu ESCO-a (Energi service company) Kantonalne bolnice u Zenici i to između konsultanata (CETEOR-GMC-CMS) i Projektne implementacione jedinice (PIU) – ESCO klijenata (KB Zenica). Ovaj sastanak je nastavak aktivnosti započetih u uredu EBRD-a - u Sarajevu kojim je podržana ideja projekta energetske učinkovitosti Kantonalne bolnice u Zenici.

Projekt bi se realizovao po fazama od kojih je prva energijski pregled koji će trajati dva mjeseca i dati sve neophodne parametre kako o izvorima, količinama i sistemu, tako i o potrebama i optimalnom načinu korištenja energetskih resursa. Slijedi priprema javnog poziva koji objavljuju konsultanti, a ESCO prati projekt od ugovaranja do završetka. Potrebno je ukupno 14 mjeseci za izradu kompletnog ESCO plana.

CETEOR-Centar za tehnološki i okolinski razvoj je jedan od konsultanata EBRD-a koji provodi detaljan energetski audit koji je osnova svih daljih poslova na izradi konačne varijante energetskih ušteda na jednom objektu. Pored CETEORA kao konsultanti su angažovani GMC i CMS,kao tehničke i pravne konsultantske kompanije.

Suština kompletnog projekta je ta da bi EBRD podržala realizaciju posla na taj način da kroz sredstva financijske podrške javnom i privatnom sektoru u oblasti ušteda energije plasira na način da se finansira realizacija energetske učinkovitosti, a da se usluge finansijera naplaćuju iz ostvarenih ušteda energije.

Procjenjuje se da bi moguće uštede svih vidova energije u KB Zenica mogle biti između 40 i 50 posto. Evropska banka za obnovu i razvoj bi realizaciju ovog projekta podržala sa 10 miliona KM.

Prvi radni sastanak na kojem su učestvovali predstavnici Vlade ZDK, Kantonalne bolnice te  financijski  i pravni stručnjaci – konsultanti projekta je završen obilaskom Kantonalne bolnice Zenica.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije