Projekat njemačkog Krafta: Srebrenik očekuje investiciju od 4,8 mil. eura

03.05.2015. 18:14 / Izvor: eKapija.ba
Projekat njemačkog Krafta: Srebrenik očekuje investiciju od 4,8 mil. eura

Predstavnici njemačke kompanije KRAFT Group-a, specijalizirane za prikupljanje, selekciju, obradu i preradu svih vrsta komunalnog i drugog otpada, krajem ove sedmice su u Srebreniku prezentirali svoj projekat "Selektivno prikupljanje i reciklaža svih vrsta komunalnog otpada",

Predstavnici njemačke kompanije KRAFT Group-a, specijalizirane za prikupljanje, selekciju, obradu i preradu svih vrsta komunalnog i drugog otpada, krajem ove sedmice su u Srebreniku prezentirali svoj projekat "Selektivno prikupljanje i reciklaža svih vrsta komunalnog otpada", sapćila je press služba Općine Srebrenik.

Naime kako je istaknuto na prezentaciji, po najnovijim evropskim i svjetskim standardima, uz upotrebu savremene opreme, tehnike i specijaliziranih strojeva i mašina, vršilo bi se prikupljanje, prevoz, selekcija i prerada otpada u, za to posebno izgrađenom, centru za reciklažu. Kontakti i razgovori sa ovom njemačkom kompanijom su počeli prije skoro  godinu dana, a današanja prezentacija je dadatno pojasnila sam projekat i njegovu implementaciju na području naše općine. Realizacijom ovog projekta naša općina bi dugoročno riješila problem odlaganja komunalnog i drugih vrsta otpada, uz nova upošljavanja radnika koji bi radili u centru za reciklažu.

Kako su prezentovali predstavnici KRAFT Group-e, nakon izgradnje i početka rada centra za reciklažu, nebi bilo potrebe za deponijom bilo koje vrste, jer bi se gotovo sav komunalni otpad prerađivao i pretvarao u sirovinu, koja bi se dalje prodavala na svjetskom tržištu. Prezentaciji su prisustvovali Peter Kraft iz Njemačke, Žarko Pavlović predstavnik ove kompanije za Balkan, Stipo Lizat stručni saradnik i prevoditelj kao i Sašo Janakijevski, direktor firme "EKO" iz Makedonije i njegov  saradnik, Robert Mickoski.

U ime KRAFT Group-e se obratio Žarko Pavlović, koji je prisutne upoznao sa sličnim projektima koji su već realizirani, uz napomenu da njihova kompanija nudi i druge vidove usluga, kao što su potpuno preuzimanje svih komunalnih poslova i čišćenja u urbanom dijelu Srebrenika, održavanje gradske čistoće, čišćenje ulica u ljetnom i zimskom periodu, nadzor i održavanje kanalizacione mreže, a posebno istakao potpunu sanaciju i zatvaranje deponije komunalnog otpada u Babunovićima. KRAFT Group-a je spremna u ovaj projekat u Srebreniku uložiti 4,8 miliona eura, uz osnivanje i svoje - kćerka firme.

Firma "EKO" je kćerka firma KRAFT Group-e, koja je osnovana i registrovana u Makedoniji, a specijalizirana je za sve poslove iz oblasti prikupljanja, zbrinjavanja i prerade svih vrsta komunalnog, medicinskog i organskog - klaoničkog otpada. Upravo zbog toga i zbog pozitivnih iskustava koje imaju na prostorima Makedonije, prezentirali su ovaj projekat KRAFT Group-e i u Srebreniku. Plava sala JU "Centar za kulturu i informisanje"  je bila popunjena do posljednjeg mjesta, uz prisustvo predsjednika gotovo svih MZ-a, predstavnika Eko udruženja, članova Kolegija Općinskog vijeća, direktora Javnih ustanova i preduzeća, privrednika, šefova općinskih službi i uposlenika organa uprave.

Pozdravne riječ dobrodošlice je uputio općinski načelnik Nihad Omerović, koji je istakao gorući problem oko prikupljanja i odlaganja komunalnog i drugih vrsta otpada, sve veću zagađenost prirodnog okoliša, kao i značaj ovakvog jednog projekta, ukoliko dođe do realizacije istog, za ovu općinu.

Kako je utvrđeno, Općini Srebrenik je ostala obaveza utvrđivanja adekvatne lokacije na kojojoj bi se instaliralo predmetno postrojenje, a čiji rad ni u kom pogledu nebi smio negativno uticati na bilo koji aspekt kvaliteta životne sredine. Sve daljnje aktivnosti koje se vode trebaju biti na nivou pisane korespodencije, uz saglasnost i odobravanje Općinskog vijeća, te potencijalne mjesne zajednice na čijoj teritoriji bi se gradio centar za reciklažu.

U svemu tome neophodno je usaglasiti i interese i postići saglasnost i vlasnika privatnog kapitala u JKP "9. Septembar” Srebrenik, obzirom da bi ovo preduzeće ušlo u projekat javno - privatnog partnerstva.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije