Priprema se tender za VE Podveležje, izgradnja HE Vranduk kreće ove godine

21.04.2015. 12:02 / Izvor: eKapija.ba
Priprema se tender za VE Podveležje, izgradnja HE Vranduk kreće ove godine

Nakon što je Vlada FBiH prošlog mjeseca dala prethodnu saglasnost za izdavanje energetske dozvole za izgradnju VE Podveležje, instalisane snage 48 MW i planirane godišnje proizvodnje električne energije 120 GWh, na potezu je Parlament.

Nakon što je Vlada FBiH dala  saglasnost Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije za izdavanje energetske dozvole za izgradnju vjetroelektrane Podveležje¨, instalisane snage 48 MW i planirane godišnje proizvodnje električne energije 120 GWh, na potezu je Parlament.

Amil Kamenica, izvršni direktor za kapitalne investicije Elektroprivrede BiH kaže kako je za realizaciju projekta potrebno obezbjediti jako puno papira i dozvola.

"Tender je  u pripremi i radi se priprema tenderske dokumentacije. Finansiranje je obezbjeđeno i sve ide nekim svojim tokom", kaže Kamenica, naglašavajući kako očekuje da ove godine budu završeni svi dogovori oko VE Podveležje, kako bi iduće godine bila izgrađena.

Inače, Njemačka razvojna banka (Kreditanstalt für Wiederaufbau - KfW ) odobrila je JP Elektroprivreda BiH   kredit  za finansiranje izgradnje Vjetroparka "Podveležje", u iznosu 65 miliona eura. Uz  kredit KfW-a, izgradnja će biti finansirana i sa 6,8 miliona eura vlastitih sredstva JP Elektroprivreda BiH.

Od ostalih projekata koje je najavljivala Elektroprivreda BiH Kamenica kaže kako bi trebala početi i izgradnja hidroelektrane Vranduk.

Vlada FBiH je već donijela Odluku o prihvatanju zaduženja Federacije BiH po Ugovoru o financiranju između Europske investicijske banke EIB) i Bosne i Hercegovine za realizaciju Projekta "Obnovljiva energija HE Vranduk” u iznosu od 37.500.000 eura za JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo.

Primarni cilj ovog projekta je doprinos ukupnom smanjenju emisije C02 i ostalih zagađujućih materija, poboljšanje ukupnog odnos energije proizvedene u hidro i termoelektranama Elektroprivrede BiH, te doprinos ekonomskom i privrednom razvoju Federacije BiH.

Kamenica kaže kako Elektroprivreda ima u planu gradnju novih hidro i termo kapaciteta.

"Termo blokovi i hidro-elektrane su davno izgrađeni i svi su na rubu svoje životne dobi, tako da će se neki ranije, a neki kasnije morati ugasiti. Cilj Elektroprivrede BiH nije da popravlja i mijenja, već da gradi nove kapacitete koji će biti u potpunosti sa evropskim direktivama, odnosno biće energetski efikasne, biće potrebno manje uglja za proizvodnju električne energije, a i zagađenje će biti niže za 30 posto", zaključio je Kamenica. 

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije