Potpisan ugovor za izradu projekta Interregionalnog čvorišta Johovac

24.04.2014. 12:43 / Izvor: eKapija.ba
Potpisan ugovor za izradu projekta Interregionalnog čvorišta Johovac

Ministar komunikacija i prometa BiH Damir Hadžić i direktor TZI - Inženjeringa d.o.o. Sarajevo Zoran Trobok potpisali su danas u Doboju Ugovor za usluge „Izrade glavnog projekta Interregionalnog čvorišta Johovac i tunela Putnikovo brdo 2“.

Ministar komunikacija i prometa BiH Damir Hadžić i direktor TZI - Inženjeringa d.o.o. Sarajevo Zoran Trobok potpisali su danas u Doboju Ugovor za usluge „Izrade glavnog projekta Interregionalnog čvorišta Johovac i tunela Putnikovo brdo 2“.

Rok za izradu glavnog projekta je 12 mjeseci, a ugovorna cijena je 1.481.000 KM s  PDV-om. Sredstva za finansiranje troškova izrade glavnog projekta osiguralo je Vijeće ministara BiH.

Interregionalno čvorište Johovac bit će izgrađeno na području općine Doboj i povezivat će autocestu na Koridoru Vc i autocestu Doboj – Banja Luka, koja je u poodmakloj fazi izgradnje. Čvorište je predviđeno u tri nivoa, tako da neće biti bitnijeg smanjenja brzine pri usmjeravanju vozila u bilo kom pravcu. U idejnom projektu čvorišta Johovac predviđena su četiri objekta - mosta dužine 430, 544, 65 i 20 metara. 

Čvorište će imati savremenu rasvjetu i odgovarajuću prometnu signalizaciju i bit će pejzažno uklopljeno u okolni izgled terena.

"Do danas smo uspjeli izgraditi i pustiti u promet oko 47 km trase autoceste na Koridoru Vc, i to srednjeg dijela autoceste na dionici Sarajevo - Zenica. U izgradnji je još oko 55 km. Do kraja 2014. godine planiramo izgraditi 102 km autoceste. Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine je bilo naručilac glavnih projekata za 130 km autoceste. Kao nadležno ministarstvo želimo aktivno učestvovati u ekonomskom oporavku BiH i omogućiti našim ljudima ne samo da rade na izgradnji bh. autoceste već i da uspiju na inozemnom tržištu rada", istaknuo je ministar komunikacija i prometa BiH Damir Hadžić.

Tunel Putnikovo brdo je dug 680 m, pri čemu je 83% tunela na teritoriji Republike Srpske, a 17%, na teritoriji Federacije BiH, odnosno na teritoriji općina Doboj i Usora.

Glavni projekt tunela Putnikovo brdo, u smislu nadležnosti za izgradnju, tretira se kao zajednička investicija Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine.

Krajnji cilj izrade glavnog projekta Interregionalnog čvorišta Johovac i tunela Putnikovo brdo 2 je da se na savremen, stručan način definiraju sva rješenja vezana za pripremu izgradnje autoceste, ispune potrebni uslovi za početak izgradnje projektiranih objekata na način kako to zahtijevaju međunarodne finansijske institucije i uzimajući u obzir sve uslove navedene u Procjeni utjecaja na okoliš.

"Nakon realizacije ovog ugovora, Bosna i Hercegovina će imati potpuno završene glavne projekte od sjeverne granice s Republikom Hrvatskom do Doboj Juga", naglasio je ministar Hadžić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije