Pogoni "Rudoplasta" čekaju zakupce

25.07.2014. 14:25 / Izvor: eKapija.ba
Pogoni 'Rudoplasta' čekaju zakupce

Okružni privredni sud u Istočnom Sarajevu, po odluci Skupštine povjerilaca stečajnog dužnika ODP „Rudoplast“ Uvac – Rudo, dodijelio je opštini Rudo na privremeno čuvanje, do okončanja parničkog postupka fabriku u kojoj se proizvodila ronilačka oprema, kajaci, sjedišta za sportske tribine i HTZ oprema.

Okružni privredni sud u Istočnom Sarajevu, po odluci Skupštine povjerilaca stečajnog dužnika ODP „Rudoplast“ Uvac – Rudo, dodijelio je opštini Rudo na privremeno čuvanje, do okončanja parničkog postupka fabriku u kojoj se proizvodila ronilačka oprema, kajaci, sjedišta za sportske tribine i HTZ oprema. Parnični postupak je obustavljen do zaključivanja odgovarajućih ugovora o uređenju imovinsko-pravnih odnosa između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije, o pitanjima u vezi sa sukcesijom.

„Rudoplast“ je izgrađen samdesetih godina prošlog vijeka, po sistemu zajedničkog ulaganja pribojskog „Poliestera“ i opštine Rudo, koja je obezbijedila lokaciju i infrastrukturu, a i dio novčanih sredstava. Ko ima i koliki dio i čija je fabrika, pokušava se otkriti u dugogodišnjoj parnici između pribojskog „Poliestera“ i ruđanskog „Rudoplasta“. Postupak je još u toku, a u fabrici izgrađenoj od fasadne cigle sa upravnom zgradom i pogonima, ostali su samo zidovi i dotrajali krov.

Sud u Istočnom Sarajevu je zbog nedostatka stečajne mase a na prijedlog odbora povjerilaca zaključio stečajni postupak nad preduzećem „Rudoplast“ a imovinu koja je predmet spora dodijelio je na čuvanje opštini Rudo i ovlastio je da fabriku može staviti u funkciju privredne djelatnosti, do konačnog okončanja parničnog postupka. Spona između opštine i suda i dalje će biti stečajni upravnik Vlado Simović.

Odmah po preuzimanju imovine, opština Rudo je pokrenula aktivnosti oko čišćenja pogona i kruga i obezbjedila adekvatnu kontrolu nad ovom imovinom.

U toku su pregovori sa zainteresovanim privrednicima oko stavljanja u funkciju ovog poslovnog prostora.

Prema riječima načelnika opštine Rata Rajaka, opština Rudo vodi aktivnosti u ovom pravcu, u toku su pregovori sa zainteresovanim privrednicima, a osnovni kriterijum za odabir korisnika ove imovine biće zaštita objekata od daljeg propadanja i otvaranje novih radnih mjesta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije